Skip to main content

penuhi langit itu dngn doa2 kita :'')

buatlah, lalu pasrahkanlah semuanya kpd allah.

aseef sedikit nukilan di sini utk akk dan semua , akk rasa akk tk tutup qodoya kita hari tu dngn sebaiknya, baik yg akk mksudkan adalah kembalikan semua urusan kepada pemilik urusan dakwah ni, iaitu rabbku dan rabbmu, allah azza wa jalla.

dititipkan sebuah peringatan agar iman kita trus kuat bersimpul dngn allah dlm membina dakwah ini.
surah ghafir mmbawa tema tntg : truslah berbuat, lalu pasrahkanlah semuanya kepada allah. mesej yg concise dr allah kpd kita agar mnjdi bekal utk meneruskan langkah juang.  pd hri qodoya, bermcm cara dan ulasan serta pengalaman2 yg dikongis hgga kita tk jumpe lagi apa yg perlu dibuat, dibaiki. hgga akhirnya kita sendri tak dpt berfikir lagi. di saat itu, akk tereflect, walaupun cara2 dan idea2 mati, tapi tawakal pada allah tidak ada yg boleh merasmpasnya dr jiwa2 mukmin, jiwa2 kita.

dan segala puji bg allah yg mmberi kita ujian di permulaan dakwah kita pd minggu pertama d usm lagi, alhmdulillah bg allah yg mmberi kita label2 buruk pada mad’u2 kita, alhmdulillah bg allah yg menyulitkan proses mengetuk pintu dan taalim. segala puji bg allah pemilik peristiwa2 ini.
kita harus mngungkap syukur kerana diberikan peluang utk merasai mehnah di jalan ni, merasai buntu, merasai mati kuti merasai down, merasai lesu dan mcm2 lagi.

tapi ketahuilah, segala mehnah dan perasaan yg kita alami sebnrnya allah nk mmberitahu pada kita, teruskan berbuat , lalu pasrahkanlah semuanya kepada allah. boleh jadi sekirnya kita mudah mndpt adik, mudah mngumpulkan, mudah mmbina ikatan hati, kita lupa bahawa urusan dakwah, urusan mngikat dan memikat hati mad’u dtg dari Allah yg menyimpulnya dan mmbukanya. jadi Allah wujudkan ujian ni, utk mmbersihkan langkah awal dalam mmbina dakwah ni, agar satu hari nnti asas yg kita sdg bina penuh keberkatan dan taufeqq darinya kerana permulaan yg benar keranaNya.
akhirnya bnyk2 doa2 kita yg naik ke langit yg dtg dari daie2 yg kecewa, daie2 yg berusaha siang dan malam, daie2 yg berhempas pulas berkorbn keranya, dan bnarlah ayat ni memaksudkan perjuangn kita.

‘ dan tuhanmu berfirman ‘ berdoalah kalian kepadaku, nescaya Aku akan mengabulkan doa kalian’ ghafir : 60.


buat adi2k yg disayangi kerana allah, teruskan berdoa padaNya. teruskanlah usaha bersama doa. kepit usahamu bersama doa. agar doa2 dr kita yg bnyk menebar d langit sana. amin.

Comments

Popular posts from this blog

mutaassirah

mutaassirah.

وَاذْكُرْ عِبَادَنَا إِبْرَاهِيمَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ أُولِي الْأَيْدِي وَالْأَبْصَارِ * إِنَّا أَخْلَصْنَاهُمْ بِخَالِصَةٍ ذِكْرَى الدَّارِ


"Dan ingatlah hamba-hamba Kami: Ibrahim, Ishaq dan Ya'qub yang mempunyai kekuatan-kekuatan yang besar dan ilmu-ilmu yang tinggi"

"Sesungguhnya Kami telah mensucikan mereka dengan (menganugerahkan kepada mereka) akhlak yang tinggi yaitu selalu mengingatkan (manusia) kepada negeri akhirat." (QS. Shaad:45-46)
hgga yg lahir adalah jiwa2 pd ketaatan dan kethiqahan pd allah semata2. total hati yg tak berbelah bahagi memenuhi kehendak tuhannya. allah matlamat akhir kita, bersama. 


kisah tajmi 1

assalammualaikum akhowat fillah.

perkongsian ini ditulis adalah utk diingati utk penulis sndiri dan juga perkongsian yg moga memanfaatkan pd dakwah ini.

sekarang ni, di satu tempat yg harmoni, melihat peluang tajmi' amatlah tipis hgga anak usrah sorg ni kuarkan statetment ' mati kutu '. ini disebbkan viral kisah2 yg memfitnah ke atas kami DAISH, geng sesat, jubah hitam etc2, sdgkan tujuan kami hnyalah mngajak manusia mngenal allah. tp di sebalik kejadian yg keras ni, allah mngjk kita utk mnjaga akhlaq muslim, kerana mereka adalah mad'u kita yg ditipu dan terperangkap dngn fitnah2 dunia. kasihanilah mereka, kerena mereka tdk tahu. kasihanilah mereka seperti mana kita dikasihani oleh allah di saat kita dahulu yg sblmnya tidak mndpt cahaya.

jngn mnjdi yunus dihadapan kaumnya lalu ditelan oleh nun utk ditazkiah dirinya.

sungguh mad'u kita perlu mndpt kasih syg dri kita, kasih syg yg diciptakan dr sifatnya Ar Rahmah Ar Rahim. bulan tajmi ini adalah bulan kita mngmbil ci…

rugi jika 'ikhlas tapi jauh'.....

assalammualaikum...satu rancangan mengisi hati di petang hari .. satu sentuhan dari Allah..iA

katanya.. Allah meminta kita melakukan amal kita dengan dua perkara ...yang sepatutnya ada bagi seorang individu muslim 

1. ikhlas
2. menepati syariat islam

ikhlas..hurm ... i think it is a big issue here..

sungguhpun Allah meminta 2 perkara itu, yang paling susah nak dilakukan oleh manusia, i would say...ikhlas...

n indeed its true.. (kamu pasti tahu, sukar kan hendak ikhlas hanya berbuat kerana Allah, dan ia akan bertambah sukar jika ditimpa ujian yang menyulitkan kamu..) 

but then,

Allah tidak lupa utk menghantar hadiah hasil pengorbanan utk sebuah keikhlasan padanya..

bercerita pasal hadiah..hadiah itu adalah sebuah janji dari Allah...

Nay, but whosoever surrendereth his purpose to Allah while doing good, his reward is with his Lord; and there shall no fear come upon them neither shall they grieve. (2:112)

janji Allah ada 3 pada si dia yang mujahadahnya membentuk sebuah keikhlasan.

1. tiada kesedihan