Wednesday, December 31, 2008

*MY 1st HOSPITAL ATTACHMENT*

aslkm.

waa!! akhirnya dah habis uat attachment minggu lepas.Disebabkan malas nak tulis kat blog beberapa hari yang lepas..so hari nih nak tulis pasal H.A. Pada 22.23.24 hari tuh..Supposely ade 5 orang.tapi lagi 3 orang cant make it..so kami n wani ( wani sajak) jer yang menghadirkan diri. Kitorang uat hospital attachment kat Hospital Besar Ipoh. Kalo nak tahu, hospital nih dekat sangat ngan rumah..hehe..1st day tuh, wani dah gak lama gak tunggu kami kat hospital, tapi tu la. sebab hospital tuh dekat, so sajer jer jalan macam itik pegi hospital..hoho...Kitorang masuk n pegi ke Jabatan Sosial.

Kat saner kitorang jumpe Puan Kala. The Chief Of Sosial Unit. Kat tempat tuh agak terpencil n sejuk! So maser tuh Puan Kala tak der lagi. Kitorang diajak oleh Encik Asnal masuk office n start briefing pasal keje sosial workers nih. Actually from the story he told us, agak berat gak keje sosial worker rupenye. Orang akan ingat keje sosial workers nih macam keje kebajikan n sort of...tapikan keje nih agak difficult sbb kena deal ngan parents n acting a little bit like a police. What i mean is..it is like...kalo ader case macam budak kena trauma...kat situ la pekerje sosial workers ambik peranan. Diorang kena deal ngan parent sama ada mereka atau orang lain yg buatkan budak tuh trauma..tapi secara logiknya Encik Asnal kate..takkanlah nak terus mengesyaki bapa budak tuh yang buat kan2...so kat situ, Encik Asnal kata salah satu cara nak nak korek punca budak tuh trauma adalah bertanyakan kerja harian budak tuh dan parentsnya..so kat situ dah tunjuk satu step yang indirectly..

Besh gak sembang ngan Encik Asnal n he quite facinating person because from the way he shared his experienced..i know that mesti keje ni mencabar n banyak experienced. Selepas satu jam kat office dier, Puan Kala masuk. First met, she a lil bit shocked b coz dier tgk kitorang berdua jer. She a little bit disappointed but still she still willing to arrange us with her programme. Eventhough hanya dua orang, it still fun. But me n wani hoping " the more, the merrier" hehe..

So, Puan Kala arrange kitorang gi tiga tempat in three days.

1 day = Palliatif Unit Care
2 day = Haemodylisis Unit
3 day = Fisioterapi Unit

Kitorang gi kat Palliatif Unit Care, ( P.U.C ). Building tuh diseperatekan daripada main building. a lil bit far, but still we manage to find that building. Unit nih adalah unit untuk meletakkan pesakit yang dah sampai ke 3rd stage, which means, tak der dah harapan nak sembuh dan cuma menghitung hari...sedey kan2..tapi itulah lumrah kehidupan..setiap yang bernyawa pasti akan kembali kepada penciptanya....mase masuk dalam bilik tuh..kami raser dull n sedey c kit....dalam bilik tuh senyap jer...cumer ader 3 orang pesakit yang sedang tenat terlantar di atas katil. Kitorang di introducekan ngan nurse yang jage kat bilik tuh.

One of them kami recognize sbb dier kawan mak kami. Namernye Puan Faridah. Kat situ kami n wani berkenalan ngan seorang patient nih. Kami raser sedey sangat tgk keadaan pesakit tuh. Namer dier Puan Azizah menghadap kanser otak. Puan Azizah tak berdaya n tinggal sikit jer rambut..kami sembang ngan suaminya pasal perihal Puan Azizah. Puan Azizah tak berapa ingat nama anak dier. Puan Azizah tak larat nak makan dan hanya makan bubur sesuap jer. Instead of that, kitorang semak gak fail2 dalam almari. Bace buku pasal palliatif nih n di intoducekan kan ke bilik special yang digunakan pada masa tertentu. Ada satu bilik nih, khas untuk pesakit yang hampir nak menghembuskan nafas terakhir. Bilik tuh pon nampak suram..lagi la menyayatkan hati.



Pn Azizah kat unit Palliatif.

Kite same2 doakan Puan Azizah supaya beliau diberikan ketabahan di atas dugaan yang menimpanya. Amin. Actually, walaupun programme yang diarrange nih tak se best yang kami dengar kat hospital lain uat, but still for me this experienced is very2 valuable n expensive for me..n alhamdulillah kami bersyukur kerna mendapat peluang masuk ke unit nih. Sesungguhnya Allah mengetahui apa yang kamu tidak ketahui...

2nd day

Hari tuh, kitorang masuk lak bilik Encik Ismail yang berasal dari Kelantan. Encik Ismail seorang yang sangat peramah dan suka uat lawak. Dalam perjalanan nak gi ke unit haemodylisis kitorang gelak2 ngan lawak Encik Ismail. Seronok dapat berkenalan ngan dier! Unit haemodylisis terbahagi kepada 2 unit. Unit satu bagi unit yang agak kritikal n unit dua untuk yang sederhana. Kitorang masuk ke unit 1 n di briefingkan oleh ketua kat unit tuh. Namer ketua unit tuh Encik Mazlan. Mase masuk kat tempat tuh tak leh masuk pakai jenis kasut sesuke hati jer. Kat unit tuh dah prepare kasut tersendiri.


ni la kasut yang di maksudkan

Kat situ jugak kami berkenalan dengan seorang pak cik.



Ade seorang kakal nih, dari Hospital pantai Puteri uat latihan pemasangan mesin dialysis kat situ. Terpegun gak tgk akak tuh buat ,....sbb bnyk sangat wayar!!!...penin2..


ni la kakak yg cute tuh!!


nilah mesin dialysis

3 rd day

Finally, this will be our last task bagi attachment kali ni...HuHU...kali kitorang kena assigh ke Unit Fisioterapi. Kat situ ada dua keje kena uat. Kami kena jaga bilik jimnasium n wani kat bahagian pentadbiran. Kat bilik jimnasium tuh sangat besh sbb bnyk giler alatan untuk pesakit bersenam. Ade satu gambar nih yg sempat di ambik.


Pak cik nih menghadapi sakit bhgn tangan.

Kami sempat gak tgk kakak uat latihan kat situ.Salah seorang kakak tuh bernama Nadia.


Overall semuanyer besh..HoHo..Alhamdulillah sepanjang uat attachment nih, bnyk sangat dapat dipelajari n also experienced yang exciting...

Friday, December 12, 2008

*TELUR AYAM*

aslkm...
banyak sangat nak citer..tapi tak tau nak start dr story maner..hoho......but most memorable time maser tolong ustz. Mardiah wktu wedding anak dier...Buat benda amal ni memang besh..sbbb..

1. dapat kuatkan otot2 yang kruk--kruk
2.dapat pahala ( of course !! )
3.gain experienced
4.dapat berfikir utk maser hadpn!~@%&
5.memupuk semangat kerjasama( ikut skema PMR n SPM)
6.n to release tension!!

kami n da GNCC + kengkawan gi travel umah ustz dalam kul berape yek..ehmm dah luper..tapi tak silap kami waktu pagi....naik super van KMB...hoho....sesampai jer kat saner kitorang tgk ader meja+kerusi+bridal chamber+n mcm2 lagi.



temanya warne gold...


tadaa!!!


telur ayam

kebetulan baju kami warnenye lbih kurang ngan tema kawen tuh...so hoho...kembang gak..haha.kitorang uat mcm2...dari dapur hingga ke meja makan..( mcm gempak,,,memang pon!!)...tapikan..kitorang tak basuh pinggan..ye la..camner nak basuh..pakai baju kurung...so yang membasuhnye...syabab2 yang sudah 'expert' membasuh pinggan...hoho!!!....time kasih kami ucapkan( bunyi tepukan tangan kedengaran)....

Ni la gambo kitorang sblm uat keje2



Ni part yang paling besh....banyk giler ayam!!!...hoho...sedap...yumm...yummm

ayam....ayam....ayam....yum..yum....

Disebalik sesebuah perkahwinan tuh...kan bermakna sekiranya batas2 dijaga sebelum diijabkabulkan..kan..kan...hmm..ader satu formula nih cam interesting....

Yakin + Islam’s way = isteri solehah@ suami soleh..=)

Biler direnungkan balik....sepanjang yang kami lalui nih mengingatkan kami pada ayat nih

Surah Al-Hujrat(49) ayat 13:

Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.

Surah Yasin(36) ayat 36:

Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui.”

Sesungguhnya memang jelas+nyata bahawa Allah telah meletakkan umatnya lelaki dan perempuan secara berpasangan dan juge tak dinyatakan boleh berpasang-pasangan yang bukan muhrim. Maka secara totalnya...couple kan memang Tak Leh !! so..uat aper nak timbulkan perkataan ZINA di dalam sesebuah ikatan itu. Kan lebih baik dicanai dengan ketaqwaan, supaya ikatan yang terbina dirahmati sehingga sah diijabkabulkan.

Pernah tak terfikir bahawa, sesungguhnya segala perbuatan yang melanggar batas agama sebelum dinikahkan akan menyebabkan keharmonian rumahtangga tu tiada. Ini kerana Allah boleh mengambil bunga2 kasih sayang selepas dinikahkan kerana Allah murka dengan perbuatan buruk yang dilakukan sebelum diijabkabulkan. Bagi sesiapa yang membaca dan kepada kami sendiri,berpeganglah pada ayat ini,

surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:

Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."


*SONG 4 MY SOUL*

ader satu lagu nih...slalu bermain dalam kotak fikiran..hoho..mungkin sbb maknanya menarik kot...btw....nak share lagu nih bagi sesiapa yang 'pass bye' kat blog nih..

Cinta Pertama
Album : Cinta Pertama
Munsyid : Far East
http://liriknasyid.com


Mekar di kamar hati cinta pertama
Engkau ciptaan seni idaman kasih
Antara bibir tersiratnya pekerti
Kelembutan yang mendamaikan jiwa

Bermula kau di sini penentu bicara
Kalam kebenaran tiada berdusta
Dirimu berharga dari segala-galannya
Bertakhta keimanan untuk dipertahankan

Hadirlah cinta cinta pertama
Hadirlah cinta cinta utama
Sayangi diri ini cinta cinta pertama
Hati ini cinta cinta pertama

Tiada sia-sia menyintai diri
Sempurna sejahtara

Lirik/lagu : Amar Sabda

kami tak berape paham kenape kami suke lagu nih ....tapi...entah....besh mendengar n besh menghayati lirik lagu nih...so kalo nak paham isi kandungan lagu nih....dgrlah sendiri!! huhu

Thursday, December 11, 2008

*BAGAN LALANG*


bESH..!!hoho...kat Bagan Lalang...
tempat tuh luas n ...can't be describe by words....huhu..memang Allah telah menciptakan dunia ini sesempurnanya...

kami luper lak biler pegi Bagan Lalang..but.. i remembered the most activities we had done there..
kitorang naik kete...kak dib yang drive hoho..
( orangnyer kecik jer tapi...fuyoh..!! hebat driving)

kat saner bukan saje- saje jer..tapi ader misi!!
( macam hebat jer) hoho...memang hebat per..!! haha

'Mereka mencalonkan dirimu untuk mengerjakan suatu perkara, seandainya kau memahaminya, maka jagalah dirimu dari hal- hal yang hina.' Imam Hassan Al Banna.

hmm..aper yer pengisiannya..?? rahsia!! haha....hmm...tapi the most amazing word ..that struck into my heart on that day...' Berpeganglah pada tali Allah'. On top..it is not just taking fresh air, but there is another important vision we need to do. Berpegang pada tali Allah nih..macam layang- layang...pernah tgk layang - layang ??..hoho kat bawah ni ' ruper' layang - layang ..
Berpegang pada tali ALLAH.. walaupon nmpak cam besa jer...tapi maknanyer mendalam..Ada sahabat sorang nih ( nama dan identitinya dirahsiakan ) dier cakap berpegang pada tali Allah ni macam main layang- layang....Layang - layang itu akan terbang gah di udara kerana ada orang yang memegangnya... tapi pada satu ketika nanti..layang - layang itu putus talinya..lalu terbanglah layang- layang itu tanpa hala tuju...Ia ibarat ikatan hambanya dengan penciptanya.

Besa la..manusia cepat lupa...selama nih, segala keputusan, segala ketentuan, segala kehendak kita ditetapkan oleh Dia. Dia yang memberi dan menghilangkan hidayah mengikut kehendaknya. Maka sesungguhnya, hendaklah kita slalu berdoa agar hidayah Nya tidak dicabut dari diri ini, tapi selalu diberi petunjuk dalam apa jua bicara..Amin...Kami lak riso...ye laa...cuti2 nih mcm2 berlaku...Kadang- kadang terasa diri nih jahat biler balik umah...haha...

Ni ader sedikit gambo2 kat saner...Ni la Bagan Lalang

akak2 n friends

ukhuwah..yang terbina..persis sekuntum bunga

hoho...jom..main layang2!!

Akhir kata..
Tiada sia-sia menyintai diri
Sempurna sejahtara

Menyintai diri bukan hanya dengan menjaga diri daripada kekalutan dunia, tapi menyintai diri dengan berdoa kepadaNya agar didekatkan HIDAYAH- nya kepada kita ...Amin

*MY LUV STORI*



aslkm..

ni dah kali kedua uat blog.but this time i take it very very seyesly...huhu( guess..may be jealous ngan member uat blog) hehe...btw skrang totally sem 1 kat MCB is over n after finish this school holiday... startla plak my 2 nd jouney through hectic IB kat MCB.

hmm...i think surely my friends kat asrama dulu tertanye- tanye " hows my life kat kmb"? surely i will say IB( internationally busy ..man !!) tapi tu lah...walaupon sebize maner pon..ader jer ' thing ' yang mendamaikan jiwa( sastera lak).hoho...nak share laa...c kit pasal perihal kami kat MCB. but im not just telling story what's happened all my life kat MCB.. just written what my 'new' experienced created me at MCB.

kadang- kadang hidup ini memang tak dapat nak duga. ye la...mungkin sesuatu yang baik tuh adalah buruk bagi kita ..dan mungkin yang buruk tuh baik bagi kita..hmm.my journey kat MCB nih..hmm...entahla..maser 1 st masuk tuh.tak der ' feel' haha...tak tau knaper. but sepanjang perjalanan kami kat MCB nih 1 precious thing that i found is ' cinta pertama'.....jangan kaget lak..ini bukannya macm citer romeo n juliet..tapi...sumtin yang lebih ' besar' lebih 'bermakna'.

throughout my life kat MCB nih.. 1 st thing appeared kat my mind adalah...whatt 4 kami study kat c ni??haha...but lastly..i find the answer..thanks god..u lead me the way..Alhamdulillah..
ader gak sometime..nak mengekalkan ' stillness' dalam hati tuh memang susah..tapi...Allah sent me...veryveryvery important word " Friends"...hoho..so kalo ader prob nak ke maner?? of course kat kengkawan ( tapi tak semue probs nak kena citer..kena tapis gak ) haha..tapi at very end..kami tetap meminta petunjuk dari Dia.....