Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Fokus

Dua2 sama penting tapi kita sentiasa lupa sentuhan murabbi tuh mendidik bukan sahaja menyayangi.
kadang2 adik2 sentiasa salah faham dengan kasih sayang yang kita cuba sampaikan kerana maksud mendidik tu tak smpai ke dalam hati adik2. yes sayang adik ni semestinya utk dakwah, kerana dakwah kita manusiawi, sayangkan ummah ini, cintai dakwah utk dicintai Allah, dakwah kita adalah dakwah kasih sayang,  tapi jangan menzalimi adik itu kerana kita tidak meletakkan kefahaman ke dalam hatinya tapi nafsu sayang yang berlebihan sehingga thiqahnya melahirkan unsur attachment bukan thiqah pada hati dan kebenaran.

menyayangi adalah dengan memberi kefahaman pada adik2. kemudian sayangi dan sayangi lagi kerana kita mahu dia faham pada addeen. kita mahu sama2 ke jannati.. jngn tertipu dengn naluri...


rugi jika 'ikhlas tapi jauh'.....

assalammualaikum...



satu rancangan mengisi hati di petang hari .. satu sentuhan dari Allah..iA

katanya.. Allah meminta kita melakukan amal kita dengan dua perkara ...yang sepatutnya ada bagi seorang individu muslim 

1. ikhlas
2. menepati syariat islam

ikhlas..hurm ... i think it is a big issue here..

sungguhpun Allah meminta 2 perkara itu, yang paling susah nak dilakukan oleh manusia, i would say...ikhlas...

n indeed its true.. (kamu pasti tahu, sukar kan hendak ikhlas hanya berbuat kerana Allah, dan ia akan bertambah sukar jika ditimpa ujian yang menyulitkan kamu..) 

but then,

Allah tidak lupa utk menghantar hadiah hasil pengorbanan utk sebuah keikhlasan padanya..

bercerita pasal hadiah..hadiah itu adalah sebuah janji dari Allah...

Nay, but whosoever surrendereth his purpose to Allah while doing good, his reward is with his Lord; and there shall no fear come upon them neither shall they grieve. (2:112)

janji Allah ada 3 pada si dia yang mujahadahnya membentuk sebuah keikhlasan.

1. tiada kesedihan

summer camp eire : batalion ihsan + mujahadah

bismillahirrahmanirrahim.

STC 2012 terbaik ! subhanallah. :)


antara muhasabah tahun lepas masa pergi STC 2011 iA ada satu waktu ni rasa macam tak cukup sabar dengan cuaca dengan lencun satu badan ngn hujan yang tak henti2. adoi. sedih sendiri. menggigil masa dgr pengisian. masa tuh hati rasa tak best. tapi kali ni seblm pegi STC, walau prepare mcmmane pun nak hadapi cuaca bukan preparation fizikal yang lengkap ngan baju hujan, selimut bagai akan menyebabkan kite kental menghadapi tarbiyah cuaca tetapi iman. hurm terasa sngt ujian iman masa berada di STC. teruji iman baru kenal state amal dan taqwa kan ?

iA nak share sngt pasal STC 2012 di tallymore northern ireland :)

nak story citer STC hari demi hari tapi cam tak best nak citer semua..next time spe yang tak gi STC digalakkan utk join sngt2 STC sepertimana dapat undangan kad kahwin XD ( ok mungkin tak de kaitan ) seyesly superb subhanallah !

part 1 - mindsetting dari kak mimi yang gagah.

dah nampak gerbang cntik tersergam indah dari d…

no other way around kan ?

assalammualaikum.

bersama dengn team zilail dan Allah menemukan ana dengan satu ayat yang menguatkan hati utk menulis, tapi ana bukanlah orang yang terbaik utk mentadabbur ayat ni, tapi peristiwa demi peristiwa datang yang menyebbkan ayat ni sngt2 kuat utk para daei semua amalkan dan masuk dalam hati dan lebih2 lagi hati yang sedang menulis ini.

' dan bersabarlah engkau terhadap mereka yang menyeru Tuhannya pada pagi dan senja hari dengn menharap keredhaanNya, dan janganlah kedua matamu berpaling dr mereka kerana mengharapkan perhiasan kehidupan dunia, dan janganlah engkau mengikuti orang yang hatinya telah kami lalaikan dr mengingat Kami, serta menuruti keinginannya dan keadaannya sudah melewati batas.' 18:28 

semakin lama dalam jalan dakwah yang sepatutnya menjadikan kita lebih2 lagi tawadhuk dan rendah diri terhadap ilmu dan amal2 yang kita lakukan. tapi ternyata makin lama dalam tarbiyah dan 'jalan' yng panjang ni makin 'jahat' pula rasanya. makin gemuk suuz…

berani utk diam

berani utk diam ?



bila kita tak ambik tahu adakah maksudnye kita tak kisah? kalau betul2 memaksudkan tak kisah adakah kerana kita tak memikirkan ? kalau betul pun memikirkan kenapa tak diberitahu tentng kisahnya dia perihal itu..

semua ni alasan. tak da satu pun yang benar . sbbnya ia adalah alasan. alasan yang menyebbkan KITA tidak bergerak. alasan yang mengaburi keperluan yang sangt2 perlu dilakukan itu. fulltstop there.

jngn memberi alasan utk bergerak, rasailah pergerakn itu bukan kerana alasan lagi atau peringatan dari akak2 lagi, tapi ia datang dan lahirnya dari hati.

hati yang cukup mencintai adden dan segala apa yang ada di dalamnya.

p/s : congestive heart failure

jatuh cinta

Heart of A Muslim ~

Looking up at the sky, searching for Allah most High.
He rejected the way of worshipping Gods of clay,
Prophet Ebrahim knew that Allah was near.
And that the heart of a Muslim is sincere.

Under the hot burning sun, he declared God is one;
Though with stones on his chest; his Imaan would not rest.
The Muadhin knew that right would conquer wrong,
And the heart of a Muslim must be strong.

It's the heart of a Muslim through the guidance of Islam,
That makes you fair and kind and helpful to your fellow man.
So living as a Muslim means that you must play a part,
Allah looks not at how you look, but what is in your heart.

In our poor meager state, little food on our plate.
Mother said she was glad, always sharing what we had.
When I asked how can we share what's not enough.
She said the heart of a Muslim's filled with love.

He said its time you should know, you will learn as you grow..
That some people around will do what's bad to bring you down,
Father said to be a star th…

sape yang sebenarnya sedang bisu ?

menjadi dandelion ~


teringt tentang seseorang yang berada di galway, di mana hatinya sedng mujahadah kepada tuhannya...:)

dia mengajarku bahawa, dakwah tidak hnya pada anggota yang gagah perkasa tapi hati yang cukup lebur utk meggerakkan kekuatan jiwa dan anggota :') subhanallah

'a ah...sngt gila..
mcm yang rasulullah buat
sngt gila :)
syngku kalau rasululah ditakdirkan bisu
tetap islam akan smpai pada hari ni
kalau rasulullah ditakdirkan pekak
tetap islam akan smpai pada hari ni
kalau rasullullah ditakdirkan buta
tetap kita akan dpt lihat kehbatn islam pada hari ni

bukan anggota yang mendtgkan kebisuan pada nilai2 islam hari ni..
tapi hati itu yang sedang membisu'

http://muharikah.com/archives/3595/ - aku sang penyeru yang bisu

erti persahabatan

ramai yang menafsirkan persahabatan berbeza, barangkali.

dan ramai yang mengambilnya sebagai satu definisi, tetapi berlainan warnanya dalam memahaminya.

tapi utk ku, vid ni menjelaskan erti persahabatan itu.

dan dalam video itu menceritakan erti persahabatan bagiku dan kerana itu memberi kehidupan kepadaku, kehidupan yang bernafas hanya KernNya..betapa aku merindui detik2 itu !!

http://www.youtube.com/watch?v=WA641Ck_oKk&feature=related