Saturday, December 15, 2012

Fokus


Dua2 sama penting tapi kita sentiasa lupa sentuhan murabbi tuh mendidik bukan sahaja menyayangi.
kadang2 adik2 sentiasa salah faham dengan kasih sayang yang kita cuba sampaikan kerana maksud mendidik tu tak smpai ke dalam hati adik2. yes sayang adik ni semestinya utk dakwah, kerana dakwah kita manusiawi, sayangkan ummah ini, cintai dakwah utk dicintai Allah, dakwah kita adalah dakwah kasih sayang,  tapi jangan menzalimi adik itu kerana kita tidak meletakkan kefahaman ke dalam hatinya tapi nafsu sayang yang berlebihan sehingga thiqahnya melahirkan unsur attachment bukan thiqah pada hati dan kebenaran.

menyayangi adalah dengan memberi kefahaman pada adik2. kemudian sayangi dan sayangi lagi kerana kita mahu dia faham pada addeen. kita mahu sama2 ke jannati.. jngn tertipu dengn naluri...


Thursday, November 8, 2012

the silence

the silence. the gap i build. the wrong im doing.

they dont understand, coz i never tell. never once. y ? im not struggle enough to pleased HIM. thats why.
soften my heart please , ya rabb T.T

http://muharikah.com/oh-usrahku/

Friday, August 10, 2012

rugi jika 'ikhlas tapi jauh'.....

assalammualaikum...



satu rancangan mengisi hati di petang hari .. satu sentuhan dari Allah..iA

katanya.. Allah meminta kita melakukan amal kita dengan dua perkara ...yang sepatutnya ada bagi seorang individu muslim 

1. ikhlas
2. menepati syariat islam

ikhlas..hurm ... i think it is a big issue here..

sungguhpun Allah meminta 2 perkara itu, yang paling susah nak dilakukan oleh manusia, i would say...ikhlas...

n indeed its true.. (kamu pasti tahu, sukar kan hendak ikhlas hanya berbuat kerana Allah, dan ia akan bertambah sukar jika ditimpa ujian yang menyulitkan kamu..) 

but then,

Allah tidak lupa utk menghantar hadiah hasil pengorbanan utk sebuah keikhlasan padanya..

bercerita pasal hadiah..hadiah itu adalah sebuah janji dari Allah...

Nay, but whosoever surrendereth his purpose to Allah while doing good, his reward is with his Lord; and there shall no fear come upon them neither shall they grieve. (2:112)

janji Allah ada 3 pada si dia yang mujahadahnya membentuk sebuah keikhlasan.

1. tiada kesedihan
2. tiada ketakutan
3. mendapat pahala

dan kerana 3 perkara ni , Allah meletakkan keikhlasan paling tinggi dalam sudut amal kita seharian...supaya kita tidak sedih atau takut apabila kita diuji dengan sesuatu yang kita tidak suka ... Allah nak kita ikhlas, maka beramallah dengan setinggi-tinggi keikhlasan... kerana ia sebenarnya tidak menyulitkan, tetapi itulah cara Allah memberi motivasi dan kekuatan pada hambanya yang cuba mencapai expectationNya..

easy to write, but not easy to do, but yet Allah's motivation is the powerful drive to move us forward in this path.. allahu





rugi jika...'ikhlas tapi jauh' maka tak ikhlas la kan ?





kiranya....wut Allah try to say is, ikhlas tu is the great energy booster as it comes with '
no fear come upon them neither shall they grieve' Allah dah guarantee perkara tu ... subhanallah

u will feel this someday, or maybe rite now, as setiap satu saat kita hidup adalah amal ..

jzkk ya Allah for the lovely gift utk sebuah keikhlasan.. jom ikhlas! sounds odd but kite mmng kena cek balik di sbalik niat kita itu ada tak keikhlasan..


because once kita dah set niat kita akan diuji ujian keikhlasan, great heart will have no fear if he falls many times, because he surely will rise again and again and fight ... true heart belongs to Allah ..because there is a sincerety in it..

sorry...eng sye mmng 
 tak best..tapi mengharapkan maksudnye lebih memberi kesan dari kesalahan grammar sye..

p/s : penulisan mcm ni utk memaki diri sendiri..jzkk Allah for the great reminder... :)





Wednesday, June 13, 2012

summer camp eire : batalion ihsan + mujahadah

bismillahirrahmanirrahim.

STC 2012 terbaik ! subhanallah. :)


antara muhasabah tahun lepas masa pergi STC 2011 iA ada satu waktu ni rasa macam tak cukup sabar dengan cuaca dengan lencun satu badan ngn hujan yang tak henti2. adoi. sedih sendiri. menggigil masa dgr pengisian. masa tuh hati rasa tak best. tapi kali ni seblm pegi STC, walau prepare mcmmane pun nak hadapi cuaca bukan preparation fizikal yang lengkap ngan baju hujan, selimut bagai akan menyebabkan kite kental menghadapi tarbiyah cuaca tetapi iman. hurm terasa sngt ujian iman masa berada di STC. teruji iman baru kenal state amal dan taqwa kan ?

iA nak share sngt pasal STC 2012 di tallymore northern ireland :)

nak story citer STC hari demi hari tapi cam tak best nak citer semua..next time spe yang tak gi STC digalakkan utk join sngt2 STC sepertimana dapat undangan kad kahwin XD ( ok mungkin tak de kaitan ) seyesly superb subhanallah !

part 1 - mindsetting dari kak mimi yang gagah.

dah nampak gerbang cntik tersergam indah dari dalam bus. tapi bus tak lepas masuk XD. jadinya sisters ramai2 jalan masuk ke dalam. jauh gak sbnrnya nak masuk dalam, tapi masa jauh tu tak rasa sbb jalan ramai2 dngn sisters dan sempat juga bertaaruf ngn sisters dari birm. smpai je tgk khemah2 dah siap pasang. ok! khemah spe ni ?galway dan cork.. rupenye batalion dublin lewat sikit smpai huu...kitrang pun kumpul kat tgh2 tinggalkan segala barang kat tepi dan kak mimi muncul bersama wisel dan phewittttttttttttttt semua toleh dan bergerak ke arah kak mimi.

ok jauhnya sye describe bagai, tapi part kak mimi awal2 lagi dah mendebarkan. nak tahu knape? huu .kak mimi tanya spe yang daftar anak usrah lambt, berdiri! pengsan ..aduih2 masa tuh berdebar2 jugak.heee sbbnya masa tuh, sure tak sure lmbat atau tak dftar anak usrah, tapi dalam hati masa tuh yakin je dah dftr awal2 anak2 usrah at least a few days b4 STC. hee, tapi apa pun masa tuh rasa komitmen terhadap dakwah ni tak seyes kalau rasa ragu2 daftar lambat atau tak utk anak usrah. komitmen pada dakwah dan tanggungjwb menyayangi anak usrah akan jelas terpancar setiap kali kalau kite dapat menceritakan state tarbiyah anak usrah kita setiap kali kita qodoyakan.kalau still sama dan tidak meningkat hurm, mungkin tak cukup mujahadah sama2 membina diri dan anak usrah. tak cukup seriuskah dengan janji Allah bila berjalan di atas jalan ni ? satu refleksi hebat dari seorang murabbi ni katanya

' kalau tak tahu nak bawa apa dalam next usrah dan blurr, hurm mungkin tak cukup serius nak bawa usrah dan dakwah'

ok dush di situ.

jom sedar sama2 mentarbiyah adalah core business kita, walaupun kita busy manage program di sana sini sbagai masulah ka,ajk alat ka, ajk pengangkutan ka, mentarbiyah tetap tersemat dihati berserta keinginan yang kuat nak mentarbiyah walaupun kurang keyakinan menjadi seorang murabbi dan bawa usrah. jom raih keinginan itu kerana membina batu asas sngt crucial pada detik dan saat ni . kuatkan hati dan berubah sedikit demi sedikit utk cuba merasai nikmatnya mentarbiyah diri dan mentarbiyah orng lain. masakan tak rasa nikmat tarbiyah diri jika mentarbiyah orng lain kan? senyumm dan cuba..

part 2 - perang

sngt tegang keadaan sblm perang. ada 3 pusingan battle one to one .  sngt menguji hati waktu tu.padahal perang je kot.tapi suke la amanat panglima al farouq ( nama kerajaan kami) kata, kita mengidamkan utk berperang di palestin syria tapi di STC ni sajalah  yang boleh melepaskan kerinduan utk merasai debaran berperang dan berjihad .subhanallah. :)

sngt trkesan ucapan pidato izzati mazlan ketika berucap depan kerajaannya. ( tulis mana yang ingt je ek )

' kami berada di sini hari ini sebagai khalifah Allah di atas muka bumi berperang utk menegakkan syahadah di atas muka bumi ni ..... ( ada smbungan tapi tak ingt - leh tanya izzati mazlan ..hihik) ...'

perkataan khalifah, syahadah, sngt gemersik sehingga mmpu mmbuatkan hati berdebar2 dan teruja. berdebar kerana takut tidak cukup menghayati peranan khalifah dan teruja kerana dipilih oleh Allah utk memeluk islam dengan syahadahnya walaupun tidak mengerti apa2 seawal kelahiran dulu.tapi still dipilih dan diberi petunjuk utk memahami kalimah tersebut. tapi teruja sahaja tak cukup bukan?

boleh teruja , tapi yang boleh menerujakan orang len jugak. ( ok susah nak buat neh, usaha gigih lagi jom! )

part 3 - trekking

ada satu cek point ni di atas bukit , agak tinggi dr bukit yang kami lalui, and di situ kami tadabbur ayat ni .

'59 : 21 - sekiranya kami turunkan AQ ni kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disbbkan takut kepada Allah. dan perumpamaan -perumpamaan itu Kami buat utk manusia agar mereka berfikir.'

pernah tgh tak orng mengejek? hurm jom bayangkan. akan faham selepas ni knapa kena membygkan orng mengejek ngeh2..masa ni ada sharing sister ni katanya.

' kite ni duduk atas bukit2 yang tinggi ni, yang menjadi saksi dan mendgr kita sedng tadabbur ayat ni. rasa diejek oleh bukit ni. mungkin kita tak cukup rasa apa yang dirasakan oleh gunung di dalam ayat ni, dan bukit2ni  seolah2 melihat dan mngejek kita.' kamu semua ni tak cukup rasa dan faham perasaan gunung yang dikatakan dalm AQ!'

gunung sampaii pecah kot ! adoi..zaas ..speechless nak ckp cmne.. perasaan gunung, Allah ceritakn perasaan gunung yang jika AQ ditrunkan padanya , smpai tunduk terpecah belah!

takutkan satu hal ni, iaitu takut tak cukup tunduk pada Allah dan dibutakan dengan kesenangan dan zon 'selesa' sehinggakan perkara ummah dan dakwah mengisi waktu-waktu kosong kita . mcm hobi pun ada gak.. jauhkan ya Allah..moga dijauhkan .

part 4 - penutup STC

best sngt..antara part yang paling best dlm STC oleh kak aisya darwis..

tadabbur surah hujurat  :) ayat 14-18

'The wandering Arabs say: We believe. Say (unto them, O Muhammad): Ye believe not, but rather say "We submit," for the faith hath not yet entered into your hearts. Yet, if ye obey Allah and His messenger, He will not withhold from you aught of (the reward of) your deeds. Lo! Allah is Forgiving, Merciful.  The (true) believers are those only who believe in Allah and His messenger and afterward doubt not, but strive with their wealth and their lives for the cause of Allah. Such are the sincere. Say (unto them, O Muhammad): Would ye teach Allah your religion, when Allah knoweth all that is in the heavens and all that is in the earth, and Allah is Aware of all things?  They make it a favour unto thee (Muhammad) that they have surrendered (unto Him). Say: Deem not your Surrender a favour unto me; but Allah doth confer a favour on you, inasmuch as He hath led you to the Faith, if ye are earnest. Lo! Allah knoweth the Unseen of the heavens and the earth. And Allah is Seer of what ye do.'


wandering arab = arab badui zaman rasullullah yang duduk di luar dan di sekitar mekah dan madinah.


ok back to ayat kat atas... antara islam dan iman mana lagi penting ? ( masa ni sye berada di tgh2 hehe ) tapi kak aisya darwis give an awesome answer..ia adalah iman. Allah sngt tekan kan iman yang perlu mendahului masuk ke dalam hati instead of islam. samalah ngan orng yang convert into islam yang dier kena meyakini aka beriman Allah is only one god and nabi muhammad His mesengger, then ucap syahadah dah masuk islam dah. iman.iman.iman. kite takut kite cukup selesa dngn keislaman kite, gerak kerja kita, daurah usrah sehingga lupa nak check iman kita time tuh. ghayah kita ?  begitu juga kalau rasa selesa berada di zon tarbiyah dan bersama sisters sehingga merasakan ayat2 Allah tidak lagi berbekas di hati dan kita syok sendiri berkongsi pada orng lain tapi hati tidak terkesan dan beriman dengn ayat yang disharekan pada orng len.takut selesa sngt sampai bila nak describe syurga, Allah, tarbiyah hanya menjadi dialog yang diulang-ulang seperti script filem. kenapa ye?


ikhlas..ikhlas yang sudah pudar.. 

Katakanlah , “ Sesungguhnya aku hendak memperingatkan kepada – mu satu hal saja , yaitu supaya kamu menghadap Allah ( dengan Ikhlas ) berdua – dua atau sendiri – sendiri “ ( Saba’ , 34 : 46 ) 

Katakanlah : “ Aku disuruh menyembah Allah dan beragama dengan tulus-ikhlas karena- Nya “ ( Az Zumar , 39 : 11 ) 

Katakanlah , “ Aku disuruh menyembah Allah dan beragama dengan tulus ikhlas kepada-Nya , dan aku ( Muhammad ) disuruh menjadi orang pertama berserah diri. ”( Az Zumar , 39 : 11 – 12 , Ath Thalaq , 65 : 3 ) 

“ Berlakulah ikhlas secara benar karena Allah.” ( Al Muzammil , 73 : 8 ) 

kita akan jatuh ke dalam kepura-puraan apabila tidak ikhlas berbuat kepada Allah baik amal, dakwah dan tarbiyah.


ikhlas sampai ke tahap infiru! sampai alasan dan fikiran lesu memikirkan dakwah tidak tercipta!

p/s : ikhlaskan diri mu . sayangi Allah dan rasul . ya Allah ampunkan dosa ana yang menulis ni dan yang membaca entry ni. 









Sunday, April 29, 2012

no other way around kan ?

assalammualaikum.

bersama dengn team zilail dan Allah menemukan ana dengan satu ayat yang menguatkan hati utk menulis, tapi ana bukanlah orang yang terbaik utk mentadabbur ayat ni, tapi peristiwa demi peristiwa datang yang menyebbkan ayat ni sngt2 kuat utk para daei semua amalkan dan masuk dalam hati dan lebih2 lagi hati yang sedang menulis ini.

  ' dan bersabarlah engkau terhadap mereka yang menyeru Tuhannya pada pagi dan senja hari dengn menharap keredhaanNya, dan janganlah kedua matamu berpaling dr mereka kerana mengharapkan perhiasan kehidupan dunia, dan janganlah engkau mengikuti orang yang hatinya telah kami lalaikan dr mengingat Kami, serta menuruti keinginannya dan keadaannya sudah melewati batas.' 18:28 

semakin lama dalam jalan dakwah yang sepatutnya menjadikan kita lebih2 lagi tawadhuk dan rendah diri terhadap ilmu dan amal2 yang kita lakukan. tapi ternyata makin lama dalam tarbiyah dan 'jalan' yng panjang ni makin 'jahat' pula rasanya. makin gemuk suuzon, makin keras hati, makin tembam ego, dan bnyk2 lagi yang boleh kita sendiri lihat dan analisis diri sendiri. tapi nak bawa kepada satu peristiwa yang kerap berlaku dalam diri kita, dan yang paling utama dalam diri sisters.

satu peristiwa ~

bersama dengn sisters yang azammnya  kuat dalam jalan ni, membuatkan kita pun terpanggil utk bersemangat dan juga perasaan rasa mcm keretapi yang laju meluncur tanpa ada apa2 yang menghalang.subhanallah.tidak dinafikan semasa berqodoya, idea dan juga ayat yang dishare membakar semangat akhawat2 untuk kuat, istiqamah dan muhasabah diri lebih2 lagi. kerana Allah kita mara kan?

 kerana Allah murabbi yang paling best, maka pelbagai ujian yang sisters selalu hadapi, anak usrah tak menjadi, kena reject, masalah diri yang rasa inferiority complex dan bnyak lagi yang boleh dilistkan.
Apapun sisters, memang akan selalu meletakkan apa yang terbaik utk masyarakat dahulu dari keperluan sendiri, dakwah dahulu dari masalah peribadi dan Allah ghayah yang paling tip top dalam hati tapii...ada satu perkara ini yang kita jarang utk belajar darinya iaitu ' bersabarlah engkau terhadap mereka yang menyeru Tuhannya pada pagi dan senja hari dengn menharap keredhaanNya'. bersabar sesama sisters.

 bersabar dengan orang yang sama2 nak menyeru manusia pada Allah iaitu sisters. tujuan kita bersama2 dengan sisters adalah utk kita kuat sama2 dan iA moga2 menjadi salah satu kekuatan utk kita kuat dan istiqamah dalam 'jalan' ini. sebenarnya bersabar dengan sisters sngt banyakkkk tarbiyah yang Allah bagi, bagi yang diaffected dan yang mengaffected. dan jawapannya hanyalah sabar.

 seperti contoh : case 1 : sewaktu qodoya - (mesti ada sisters yang sengih2kan ^^ ) dalam qodoya, sisters macm ada satu penyakit ni, penyakit yang mengatakan diri sendiri betul dan sisters yang len salah. tidak melihat muka sisters atau attentively melihat muka sisters yang sungguh2 menyampaikan dan ada pula tapi nak pula dirinya dilihat dan di dgr semasa membahaskan sesuatu perkara dan tidak berbuat yang sedemikian pada sisters len. ada pula yang tidak mahu dirinya ditarbiyah kerana takut dikecewakan, takut salah dan bnyk lagi masalah hati yang berselindung di sebalik hati yang sedang dingin.

selepas tu, habis qodoya angin kuat yang sejuk sngtt kencang sampai qodoya yang seterusnya. kenapa mcm ni ye ? semuanya balik pada ayat yang di atas tadi,

' dan bersabarlah engkau terhadap mereka yang menyeru Tuhannya pada pagi dan senja hari dengn menharap keredhaanNya, dan janganlah kedua matamu berpaling dr mereka kerana mengharapkan perhiasan kehidupan dunia, dan janganlah engkau mengikuti orang yang hatinya telah kami lalaikan dr mengingat Kami, serta menuruti keinginannya dan keadaannya sudah melewati batas.' 18:28 

kita tidak mahu pergi pada golongan yang hatinya lalai bukan? kita tak nak pergi pada orang yang boleh melalaikan kita bukan? last2 memang kita akan balik pada sisters, as yang paling fahammmm kita dan yang nak bawa manusia balik pada Allah, walau seburuk mana akhlak sisters tu kita akan bersama pada orng yang meletakkan Allah paling tinggi dalam hidupnya. ayuh sama2 kita belajar utk bersabar dengan sisters dan buka hati yang luas utk ditarbiyah juga. bila buka hati utk ditarbiyah, kita akan banyak belajar dr banyak angle.seyesly. bnyak angle tu bermaksud - menjadikan hati kita sampai tahap berhikmah bukan lah sehari dua, tapi tarbiyah yang dari bnyk angle tu melahirkan hati kita berhikmah, maka pandangn kita pada sisters akan berhikmah juga . biiznillah.

dan memang daie tak leh lari dr akhlaq. ia satu usaha dakwah. semestinya kita yang beriman nak meningkatkan akhlaq kita, kalau boleh nak mewarisi akhlaq nabi, dan kita boleh reflek diri sejauh mana kita berubah dalam jalan ni kerana tarbiyah itu sifatnya mengubah. jadi sesama sisters memang kena give and take, sama2 perlu rasa utk mentarbiyah diri dan menahan segala yang boleh merosakkan hati dan amal kita.

sangat terkesan dengan satu perkongsian seorang sisters kita 'berdoa kepada Allah..katanya, imam at tabrani berkata: iman itu akan lusuh, seperti pakaian..jadi mintalah pada Allah, untuk perbaharui iman kita..doa sampai Allah bagi ^^. iA. penulisan ni utk ana dahulu . peringatan utk diri yang selalu lupa.

 p/s : please ya Allah jadikan sisters QAWY jiddan utk mardhatillah ^^ wallahualam


Wednesday, March 21, 2012

berani utk diam

berani utk diam ?



bila kita tak ambik tahu adakah maksudnye kita tak kisah? kalau betul2 memaksudkan tak kisah adakah kerana kita tak memikirkan ? kalau betul pun memikirkan kenapa tak diberitahu tentng kisahnya dia perihal itu..

semua ni alasan. tak da satu pun yang benar . sbbnya ia adalah alasan. alasan yang menyebbkan KITA tidak bergerak. alasan yang mengaburi keperluan yang sangt2 perlu dilakukan itu. fulltstop there.

jngn memberi alasan utk bergerak, rasailah pergerakn itu bukan kerana alasan lagi atau peringatan dari akak2 lagi, tapi ia datang dan lahirnya dari hati.

hati yang cukup mencintai adden dan segala apa yang ada di dalamnya.

p/s : congestive heart failure

Sunday, January 22, 2012

jatuh cinta

Heart of A Muslim ~

Looking up at the sky, searching for Allah most High.
He rejected the way of worshipping Gods of clay,
Prophet Ebrahim knew that Allah was near.
And that the heart of a Muslim is sincere.

Under the hot burning sun, he declared God is one;
Though with stones on his chest; his Imaan would not rest.
The Muadhin knew that right would conquer wrong,
And the heart of a Muslim must be strong.

It's the heart of a Muslim through the guidance of Islam,
That makes you fair and kind and helpful to your fellow man.
So living as a Muslim means that you must play a part,
Allah looks not at how you look, but what is in your heart.

In our poor meager state, little food on our plate.
Mother said she was glad, always sharing what we had.
When I asked how can we share what's not enough.
She said the heart of a Muslim's filled with love.

He said its time you should know, you will learn as you grow..
That some people around will do what's bad to bring you down,
Father said to be a star that's shining bright.
For the heart of a Muslim does what's right.

It's the heart of a Muslim through the guidance of Islam;
That makes you fair and kind and helpful to your fellow man.
So living as a Muslim means that you must play a part,
Allah looks not at how you look, but what is in your heart.

So whatever you, make sure your words are true.
Honesty is the best, because life is a test.
Even if it hurts so much you want to cry;
For the heart of a Muslim does not lie.

It's the heart of a Muslim through the guidance of Islam,
That makes you fair and kind and helpful to your fellow man.
So living as a Muslim means that you must play a part,
Allah looks not at how you look, but what is in your heart.
So living as a Muslim means that you must play a part,
Allah looks not at how you look, but what is in your heart..

lyris and song by zain bikha

Saturday, January 14, 2012

sape yang sebenarnya sedang bisu ?


menjadi dandelion ~


teringt tentang seseorang yang berada di galway, di mana hatinya sedng mujahadah kepada tuhannya...:)

dia mengajarku bahawa, dakwah tidak hnya pada anggota yang gagah perkasa tapi hati yang cukup lebur utk meggerakkan kekuatan jiwa dan anggota :') subhanallah

'a ah...sngt gila..
mcm yang rasulullah buat
sngt gila :)
syngku kalau rasululah ditakdirkan bisu
tetap islam akan smpai pada hari ni
kalau rasulullah ditakdirkan pekak
tetap islam akan smpai pada hari ni
kalau rasullullah ditakdirkan buta
tetap kita akan dpt lihat kehbatn islam pada hari ni

bukan anggota yang mendtgkan kebisuan pada nilai2 islam hari ni..
tapi hati itu yang sedang membisu'

http://muharikah.com/archives/3595/ - aku sang penyeru yang bisu

Monday, January 2, 2012

erti persahabatan

ramai yang menafsirkan persahabatan berbeza, barangkali.

dan ramai yang mengambilnya sebagai satu definisi, tetapi berlainan warnanya dalam memahaminya.

tapi utk ku, vid ni menjelaskan erti persahabatan itu.

dan dalam video itu menceritakan erti persahabatan bagiku dan kerana itu memberi kehidupan kepadaku, kehidupan yang bernafas hanya KernNya..betapa aku merindui detik2 itu !!

http://www.youtube.com/watch?v=WA641Ck_oKk&feature=related