Monday, October 3, 2016

penuhi langit itu dngn doa2 kita :'')

buatlah, lalu pasrahkanlah semuanya kpd allah.

aseef sedikit nukilan di sini utk akk dan semua , akk rasa akk tk tutup qodoya kita hari tu dngn sebaiknya, baik yg akk mksudkan adalah kembalikan semua urusan kepada pemilik urusan dakwah ni, iaitu rabbku dan rabbmu, allah azza wa jalla.

dititipkan sebuah peringatan agar iman kita trus kuat bersimpul dngn allah dlm membina dakwah ini.
surah ghafir mmbawa tema tntg : truslah berbuat, lalu pasrahkanlah semuanya kepada allah. mesej yg concise dr allah kpd kita agar mnjdi bekal utk meneruskan langkah juang.  pd hri qodoya, bermcm cara dan ulasan serta pengalaman2 yg dikongis hgga kita tk jumpe lagi apa yg perlu dibuat, dibaiki. hgga akhirnya kita sendri tak dpt berfikir lagi. di saat itu, akk tereflect, walaupun cara2 dan idea2 mati, tapi tawakal pada allah tidak ada yg boleh merasmpasnya dr jiwa2 mukmin, jiwa2 kita.

dan segala puji bg allah yg mmberi kita ujian di permulaan dakwah kita pd minggu pertama d usm lagi, alhmdulillah bg allah yg mmberi kita label2 buruk pada mad’u2 kita, alhmdulillah bg allah yg menyulitkan proses mengetuk pintu dan taalim. segala puji bg allah pemilik peristiwa2 ini.
kita harus mngungkap syukur kerana diberikan peluang utk merasai mehnah di jalan ni, merasai buntu, merasai mati kuti merasai down, merasai lesu dan mcm2 lagi.

tapi ketahuilah, segala mehnah dan perasaan yg kita alami sebnrnya allah nk mmberitahu pada kita, teruskan berbuat , lalu pasrahkanlah semuanya kepada allah. boleh jadi sekirnya kita mudah mndpt adik, mudah mngumpulkan, mudah mmbina ikatan hati, kita lupa bahawa urusan dakwah, urusan mngikat dan memikat hati mad’u dtg dari Allah yg menyimpulnya dan mmbukanya. jadi Allah wujudkan ujian ni, utk mmbersihkan langkah awal dalam mmbina dakwah ni, agar satu hari nnti asas yg kita sdg bina penuh keberkatan dan taufeqq darinya kerana permulaan yg benar keranaNya.
akhirnya bnyk2 doa2 kita yg naik ke langit yg dtg dari daie2 yg kecewa, daie2 yg berusaha siang dan malam, daie2 yg berhempas pulas berkorbn keranya, dan bnarlah ayat ni memaksudkan perjuangn kita.

‘ dan tuhanmu berfirman ‘ berdoalah kalian kepadaku, nescaya Aku akan mengabulkan doa kalian’ ghafir : 60.


buat adi2k yg disayangi kerana allah, teruskan berdoa padaNya. teruskanlah usaha bersama doa. kepit usahamu bersama doa. agar doa2 dr kita yg bnyk menebar d langit sana. amin.

murabbi mukmin

Yang hilang itu .. kembali
Jiwa mukmin.
لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasûlullâh itu suri teladan yang baik bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allâh dan (kedatangan) hari kiamat dan Dia banyak menyebut Allâh        [al-Ahzâb 33:21]

Kembali menghinggap dr sebuah tangsisan seorang mutarabbi.
Mereka yg kita sdg solehkan, sbnrnya ,menyolehkan kita. Malah sebb tingakatn iman mereka yg mnyebbkan kita boleh mncapai masalul auliya.

“..dan rendahkanlah dirimu terhadap orang-orang yang mengikutimu, yaitu orang-orang
beriman’’..  26 :215
23:109
‘ sungguh ada segolongan dr hmba-hmbaku berdoa ‘ ya tuhan kami, kami telah beriman, maka ampunilah kami dan berilah kami rahmat, engkau adalah pemberi rahmat yg terbaik’.


Jzkk mutarabbiku mengingtkan murabbimu tntg jiwa mukmin.