Friday, August 10, 2012

rugi jika 'ikhlas tapi jauh'.....

assalammualaikum...



satu rancangan mengisi hati di petang hari .. satu sentuhan dari Allah..iA

katanya.. Allah meminta kita melakukan amal kita dengan dua perkara ...yang sepatutnya ada bagi seorang individu muslim 

1. ikhlas
2. menepati syariat islam

ikhlas..hurm ... i think it is a big issue here..

sungguhpun Allah meminta 2 perkara itu, yang paling susah nak dilakukan oleh manusia, i would say...ikhlas...

n indeed its true.. (kamu pasti tahu, sukar kan hendak ikhlas hanya berbuat kerana Allah, dan ia akan bertambah sukar jika ditimpa ujian yang menyulitkan kamu..) 

but then,

Allah tidak lupa utk menghantar hadiah hasil pengorbanan utk sebuah keikhlasan padanya..

bercerita pasal hadiah..hadiah itu adalah sebuah janji dari Allah...

Nay, but whosoever surrendereth his purpose to Allah while doing good, his reward is with his Lord; and there shall no fear come upon them neither shall they grieve. (2:112)

janji Allah ada 3 pada si dia yang mujahadahnya membentuk sebuah keikhlasan.

1. tiada kesedihan
2. tiada ketakutan
3. mendapat pahala

dan kerana 3 perkara ni , Allah meletakkan keikhlasan paling tinggi dalam sudut amal kita seharian...supaya kita tidak sedih atau takut apabila kita diuji dengan sesuatu yang kita tidak suka ... Allah nak kita ikhlas, maka beramallah dengan setinggi-tinggi keikhlasan... kerana ia sebenarnya tidak menyulitkan, tetapi itulah cara Allah memberi motivasi dan kekuatan pada hambanya yang cuba mencapai expectationNya..

easy to write, but not easy to do, but yet Allah's motivation is the powerful drive to move us forward in this path.. allahu





rugi jika...'ikhlas tapi jauh' maka tak ikhlas la kan ?





kiranya....wut Allah try to say is, ikhlas tu is the great energy booster as it comes with '
no fear come upon them neither shall they grieve' Allah dah guarantee perkara tu ... subhanallah

u will feel this someday, or maybe rite now, as setiap satu saat kita hidup adalah amal ..

jzkk ya Allah for the lovely gift utk sebuah keikhlasan.. jom ikhlas! sounds odd but kite mmng kena cek balik di sbalik niat kita itu ada tak keikhlasan..


because once kita dah set niat kita akan diuji ujian keikhlasan, great heart will have no fear if he falls many times, because he surely will rise again and again and fight ... true heart belongs to Allah ..because there is a sincerety in it..

sorry...eng sye mmng 
 tak best..tapi mengharapkan maksudnye lebih memberi kesan dari kesalahan grammar sye..

p/s : penulisan mcm ni utk memaki diri sendiri..jzkk Allah for the great reminder... :)