Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

serius, kalau mahu.

Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.
.
Dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.
.
Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.
.
Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak.
.
Bukan bagi yang meletakkan dakwah hanya untuk mencari calon akhawat atau ikhwah sebagai sang isteri dan suami,
yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan..
Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain.
yang cepat mengalah,yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara`penting’ yang lain.
yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong
yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jam…

.: kisahku intanpayung1:.

14/12/2011
21:20

Allah..
bicara dengnku..please
sampaikan lafaz dan doa ini padanya..
'ketenangan dan kekuatan milik MU, walau bingung dihimpit masalah, KAU sekali-kali tidak akan meninggalkan nya, tapi mengajarnya, dan KAU selalu ada di situ, selalu'

tenangkanlah hatinya ya rabb...
hatiku jua

~apple

.: stosken dan bulan:.

utk kedua - dua nya, stosken dan bulan:)dan utk (kasut dan matahari)

وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ -surah al-Imran ayat 54

ALLAH berfirman dalam al-Quran

“Dan Mereka Merancang,Allah juga merancang,Dan ALLAH sebaik-baik Perancang”

:) ~

lagi sekali Allah berkata-kata pada malam itu,

dan selama ni Allah asyik berkata2 :)

nak dedicate lagu ni utk stosken, bulan kasut dan matahari :)

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu


sayangku stosken dan bulan,

moga ada Allah diantara kita dalam berukhwah, kerana bila ada Allah ikatannya lebih ku…

.: rimbun keampunan:.

bismillahirrahmanirrahim

sebulan lagu ni bertahan di kmb dahulu dan ia bertandng lagi di hati utk waktu ni. dimana kekuatan sangt2 diperlukan dri mu Ya rabb..

semoga Allah berikan aku semua, semua itu, dan aku tahu, ia tidak pernah mudah, tapi aku tahu Allah mendengr :')

seyesly nak semula!!

teringt kata2 sorng sahabat ni, ' enti ni memang complicated ' takkan berckp kalo tidk ditanya ' huhu...

hehe..hakikatnya di dalam hati ni sedng meraung.

Rimbun Keampunan

Album : Pelita Hidup III
Munsyid : Hijjaz
http://liriknasyid.com


Ku mengintai ketenangan di antara kekalutan
Kerana keinginan tidak pernah kesampaian
Ku kutip sisa-sisa dari segala keruntuhan
Bangkit semula meneruskan baki perjalanan

Ku menghimpun kekuatan ku memohon ketabahan
Meredah gelombang hidup dan dugaan mencabar
Ku anggap kegagalan bukan suatu kekalahan
Tapi suatu kejayaan yang masih tertunda

Ku meminta diberikan sejenak kesempatan
Untuk ku ulangi kembali langkah pertama
Keperitan yang ku rasa mengajar erti kesabara…

.:my faith my voice:.

sangat best dgr lagu rap ni,

by native deen :)

Me, my community we work hard,
Every opportunity to break walls,
Fighting all the lunacy that they cause,
Respect here, to you and me, the same God.

Giving you the right facts,
We keep repeating that Islam has been hijacked,
We ain't like that,
Then some lunatic goes on a rampage,
Using violence and I'm outraged

These is senseless, and its gruesome,
Please don't let this, be a Muslim.
Awww maaan... We're all vilified,
They're saying we're savages, uncivilized

Islam means peace? na thats a front!
Its all a deceit, till they get what want
Dont trust them, even the nice ones
Wait till the bite comes - Mike Tyson

Not fair. The KKKs, Timothy McVeighs,
Militia Brigades, the old crusades,
They're all renegades, from the faith that you claim,
Its them we should blame
I dont blame you, You should refrain to
Believe when we say that it aint true.

I know what they call us, uh huh
They try to blame all us,
But I know the prophet lived and I know wha…

.: kunci :.

‎"Betapa melalui sejarah, kita akan dapat mempelajari peraturan Allah ke atas alam dan kehidupan ini.Dengan nilai ini, sejarah silam dapat menghubungkan masa depan"

Ibnu Khaldun

suke part ni' sejarah silam dapat menghubungkan masa depan ' salah satu sebb kenapa beriya sangt diri ni nak baca sejarah, which masa dulu suka sngt baca buku teks sejarah form 1 sampai form 5, tapi lepas dah jumpa dgn tarbiyah dan melewati hidup smpai hari ni, barulah rasa bermakna apabila membaca semua sejarah2 ni.


tapi ada perkara kena setel dulu ^_^

mudah-mudahan Allah bantu

TAK NAMPAK MEDAN?

Assalammualaikum w.b.t

jangan kata tak nampak medan dakwah tu, tipu !





bagi sesetengah waqid ada yang sistem sisterhoodnya yang teratur, support yang melimpah ruah, daurah yang banyak, usrah yang tersusun, dan banyak lagila kalau dilihatkan pada sesebuah tempat itu dan betapa cantiknya islam di kawasan itu.

tapi tak nampak medan dakwah? pelikkan statement ni bila dikeluarkan dari mulut seorang yang mengikuti dakwah dan tarbiyyah, apatah lagi yang baru sahaja menapak dalam jalan DnT ni.adakah sebab sesuatu tempat itu bilangan sisters KITA yang ramai?

frust? yup saya memang frust dengan statement ni.

apatah lagi kalau diuji dengan bilangan mad'u yang sedikit. lagi la Allah nak uji mujahadah dalam melaksanakan dakwah itu. kalau dulu dengan jumlah mad u yang ramai, Allah menapis golongan 2 itu utk kenal tarbiyyah, dan KITA pula cuba utk melasso sbnyak mana yang boleh, tapi jika diuji dengan bilangan mad u yang sedikit adakah kita terus give up dan bermalasan dalam membina seseorang, apatah…

Allah Masih Peduli

Ada kisah seorang daie, yang mebuat satu ucapan yang membawa kepada maksud yang tidak disangkanya akan menjadi sensitif dan salah pada pendengarnya. Lalu ucapan itu memberi teguran kepada dirinya, walaupun tidak membawa maksud yang sengaja di ucapkan.....

Pause sekejap..tiba2 iman yang tinggi, menurun, himmah yang melonjak, mendatar. ada bilik untk koreksi diri yang Allah letakkan dalam hati,...

Allah masih peduli...
Allah masih peduli...

Para daie yang Allah masih bagi lagi bilik2, ruang2 koreksi yang Allah hadirkan dalam hati, lawanlah ketidakselesaan kesalahan itu,
kerana Allah masih peduli, masih peduli, masih peduli...

Allah peduli, Allah kasih KITA...
maka senyumlah dengan dengan kecomelan Allah itu, kerana kecomelan Allah datang dari pelbagai senario dalam kehidupan seorang daie...

Who are the people of taqwa?

Assalammualaikum..

sudah lama pena ni tidak menconteng di atas karpet hijau ini...dan alhamdulillah Allah titipkan juga kekuatan untuk menulis sedikit coretan muhasabah saya pada minggu ni...hurm..berdebar-debar pulak nak tulis, sbb dah lama tak menulis..jadi skill penulisan sedikit sebnyak kena dipertingkatkan lagi..huhu

Hurm minggu ni, the choosen week yang Allah pilih utk mengajar diri ini...Straight to the point, mehnah dan segala perasaan yang Allah taburkan ke atas diri ni akhirnya terubat dengan ayat yang Allah hadiahkan pada pagi rabu..

_ who are the people of taqwa ??_

Jom buka surah ali imran ayat 133-136...

Allah menggariskan 3 golongan orang2 yang bertaqwa...

1. orang yang berinfaq baik di waktu lapang ataupun sempit
2. orang yang menelan kemarahannya
3. orang yang memaafkan kesalahan orang lain

pada seorang daie itu dia melihat sana setiap mehnah yang dihadapinya adalah satu great oppurtunity untuk menjadikan dirinya lebih kuat daripada seadanya..tidak boleh lagi merenung diri dan…