Tuesday, December 27, 2011

serius, kalau mahu.

Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.
.
Dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.
.
Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.
.
Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak.
.
Bukan bagi yang meletakkan dakwah hanya untuk mencari calon akhawat atau ikhwah sebagai sang isteri dan suami,
yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan..
Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain.
yang cepat mengalah,yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara`penting’ yang lain.
yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong
yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jamaah ini,
yang boleh mengkritik dan menilai harakah ini dan itu.
.
Dakwah bukan untuk orang yang ikut liqa’ hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu.
.
Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute.
.
Dakwah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah.
.
Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.
.
Dakwah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond, dan laju. Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.
.
Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.
.
Pencerahan bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot.
.
Dakwah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.
.
Tarbiyyah bukanlah segala-galanya.
Tapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah.
Tanpa anda, orang yang sering beralasan ini, dakwah akan terus berjalan.

.

Islam akan tetap berjaya.
Ummah akan tetap terpelihara.Cuma tanpa pencerahan,
Tanpa tarbiyyah,
Tanpa dakwah
Belum tentu kita akan berjaya di mahsyar nanti.
Tak mengapa.
Teruskan hidup anda seperti biasa.
Dakwah tak memerlukan anda.
Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran anda.
Berbahagialah seadanya

Thursday, December 15, 2011

.: kisahku intanpayung1:.

14/12/2011
21:20

Allah..
bicara dengnku..please
sampaikan lafaz dan doa ini padanya..
'ketenangan dan kekuatan milik MU, walau bingung dihimpit masalah, KAU sekali-kali tidak akan meninggalkan nya, tapi mengajarnya, dan KAU selalu ada di situ, selalu'

tenangkanlah hatinya ya rabb...
hatiku jua

~apple

Tuesday, December 6, 2011

.: stosken dan bulan:.



utk kedua - dua nya, stosken dan bulan:)dan utk (kasut dan matahari)

وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ -surah al-Imran ayat 54

ALLAH berfirman dalam al-Quran

“Dan Mereka Merancang,Allah juga merancang,Dan ALLAH sebaik-baik Perancang”

:) ~

lagi sekali Allah berkata-kata pada malam itu,

dan selama ni Allah asyik berkata2 :)

nak dedicate lagu ni utk stosken, bulan kasut dan matahari :)

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu


sayangku stosken dan bulan,

moga ada Allah diantara kita dalam berukhwah, kerana bila ada Allah ikatannya lebih kuat, kerana ianya ikatan aqidah. moga Allah menjadi saksi dan meredhainya.

kuatkan lagi cinta pada rabb, sampai dunia mengatakan kita gila! iA

MABIT KITAAA

Thursday, November 17, 2011

.: rimbun keampunan:.

bismillahirrahmanirrahim

sebulan lagu ni bertahan di kmb dahulu dan ia bertandng lagi di hati utk waktu ni. dimana kekuatan sangt2 diperlukan dri mu Ya rabb..

semoga Allah berikan aku semua, semua itu, dan aku tahu, ia tidak pernah mudah, tapi aku tahu Allah mendengr :')

seyesly nak semula!!

teringt kata2 sorng sahabat ni, ' enti ni memang complicated ' takkan berckp kalo tidk ditanya ' huhu...

hehe..hakikatnya di dalam hati ni sedng meraung.

Rimbun Keampunan

Album : Pelita Hidup III
Munsyid : Hijjaz
http://liriknasyid.com


Ku mengintai ketenangan di antara kekalutan
Kerana keinginan tidak pernah kesampaian
Ku kutip sisa-sisa dari segala keruntuhan
Bangkit semula meneruskan baki perjalanan

Ku menghimpun kekuatan ku memohon ketabahan
Meredah gelombang hidup dan dugaan mencabar
Ku anggap kegagalan bukan suatu kekalahan
Tapi suatu kejayaan yang masih tertunda

Ku meminta diberikan sejenak kesempatan
Untuk ku ulangi kembali langkah pertama
Keperitan yang ku rasa mengajar erti kesabaran
Menyedarkan ku insan memerlukan Mu Oh Tuhan

Di rimbun keampunan ku mencari keredhaan
Melerai segala kusut dan kecamuk dihati
Ku cari kejernihan di segenap ruang maya
Masih ku sedar ku sedang diperhatikan Mu Oh Tuhan

p/s : teringin nak menulis sesuatu yang bermanfaat pada diri sendiri dan orng lain ~

akan cuba belajar~

Thursday, September 8, 2011

.:my faith my voice:.

sangat best dgr lagu rap ni,

by native deen :)

Me, my community we work hard,
Every opportunity to break walls,
Fighting all the lunacy that they cause,
Respect here, to you and me, the same God.

Giving you the right facts,
We keep repeating that Islam has been hijacked,
We ain't like that,
Then some lunatic goes on a rampage,
Using violence and I'm outraged

These is senseless, and its gruesome,
Please don't let this, be a Muslim.
Awww maaan... We're all vilified,
They're saying we're savages, uncivilized

Islam means peace? na thats a front!
Its all a deceit, till they get what want
Dont trust them, even the nice ones
Wait till the bite comes - Mike Tyson

Not fair. The KKKs, Timothy McVeighs,
Militia Brigades, the old crusades,
They're all renegades, from the faith that you claim,
Its them we should blame
I dont blame you, You should refrain to
Believe when we say that it aint true.

I know what they call us, uh huh
They try to blame all us,
But I know the prophet lived and I know what he taught us

[Chorus]
its... my faith, my voice,
its... my faith, my voice,
Don't care what they say, this is my voice....
my faith, my voice

Come your invited to see the real picture
Nothing hiding, here's a free scripture
We ain't gonna hurt you, try to convert you
Just so you know how easily they tricked ya

That all us Muslims are those 19 men
Don't build that mosque cause it might be them
Its the same kinda talk of a Bin Laden
Get'em - guilt by association

Mosques being vandalized, cats being stabbed at night
The bigots and racist like zombies they come to life
But instead of all the hate, lets join the same team
I love this land, my people, our dream

Go use the same steam, for youth to stay clean
Our earth to stay green, we want the same thing
'Stead of burning books, extinguish disease
Help spark the flame to help children in need

You will be your faith, I will be mine
Lets live in peace, ma'asalaam
Peace all the time, for all of mankind,
thats on my mind. my masterplan.. check it, yeah
that's my master plan, that's my master plan

pembentukkan aqidah lebih penting utk masuk ke dalam jiwa terlebih dahulu sebelum yang lainnya. maka apabila perkara itu telah selesai, nilai yang hadir dalam setiap detik kehidupan hanya berkehendakkan redha Nya sahaja. Islam itu memupuk tabiat untuk merasai lillahitaala. Bila tak de tabiat ni, maka boleh lumpuh sistem Islam yang syumul itu. maka berhati2 agar tabiat ni tidak bercampur dengan yang selainnya.masih banyak keje, sbb tabiat ni sangat susah nak dimasukkan apatah lagi di maintainkan kan? semua kekuatan hanya dari Allah, jangan menyerah !

My drive is REAL,why cant i be real?

Thursday, August 11, 2011

.: kunci :.

‎"Betapa melalui sejarah, kita akan dapat mempelajari peraturan Allah ke atas alam dan kehidupan ini.Dengan nilai ini, sejarah silam dapat menghubungkan masa depan"

Ibnu Khaldun

suke part ni' sejarah silam dapat menghubungkan masa depan ' salah satu sebb kenapa beriya sangt diri ni nak baca sejarah, which masa dulu suka sngt baca buku teks sejarah form 1 sampai form 5, tapi lepas dah jumpa dgn tarbiyah dan melewati hidup smpai hari ni, barulah rasa bermakna apabila membaca semua sejarah2 ni.


tapi ada perkara kena setel dulu ^_^

mudah-mudahan Allah bantu

Monday, May 9, 2011

TAK NAMPAK MEDAN?

Assalammualaikum w.b.t

jangan kata tak nampak medan dakwah tu, tipu !





bagi sesetengah waqid ada yang sistem sisterhoodnya yang teratur, support yang melimpah ruah, daurah yang banyak, usrah yang tersusun, dan banyak lagila kalau dilihatkan pada sesebuah tempat itu dan betapa cantiknya islam di kawasan itu.

tapi tak nampak medan dakwah? pelikkan statement ni bila dikeluarkan dari mulut seorang yang mengikuti dakwah dan tarbiyyah, apatah lagi yang baru sahaja menapak dalam jalan DnT ni.adakah sebab sesuatu tempat itu bilangan sisters KITA yang ramai?

frust? yup saya memang frust dengan statement ni.

apatah lagi kalau diuji dengan bilangan mad'u yang sedikit. lagi la Allah nak uji mujahadah dalam melaksanakan dakwah itu. kalau dulu dengan jumlah mad u yang ramai, Allah menapis golongan 2 itu utk kenal tarbiyyah, dan KITA pula cuba utk melasso sbnyak mana yang boleh, tapi jika diuji dengan bilangan mad u yang sedikit adakah kita terus give up dan bermalasan dalam membina seseorang, apatah lagi nak memulakan tautan hati yang sering kali mad u salah faham dengan tindakan KITA.

tak nampak medan dakwah lagi? sisters kan ada...pada sister la kita menguatkan tautan hati, walaupun kadang2 macam2 jenis sisters dengan keragaman masing2 mewarnai jalan ini.sesama sisters kita mendakwahi antara satu sama lain, give the best naseehah and make it clear and wise too...tak nampak lagi medan dakwah?

kat Malaysia tu bnyk sngt mad u2 kita. anak2 usrah yang kita tinggalkan dulu seblm berhijrah ke tempat lain.mak ayah di rumah, adik beradik, masyarakat umum yang selalu penuh dan traffic jam di ruang legar fb, karpet2 blogspot, dan diri sendiri?

yup.diri sendiri..mendakwahi diri sendiri? camne tu?

kemunculan individu2 unik zaman Rasullullah adalah kerana tarbiyah tehadarp diri sendiri yang membezakan antara satu manusia dengan manusia yang lain. mcm iklan membaca tu ' people who read more, know more'. jangan bergantung harap pada sisters sahaja utk menjadi kuat, mana KITA letakkan Allah sebagai kekuatan utama? pasaklah Allah dulu dalam hati kita, kerana itu basic aqidah, then Allah datangkan pertolongan melalui sisters yang tak pernah lengah dalam memberikan support.

kalo dah berseorangan nanti di bilik, apa kekuatan kita utk melawan hawa nafsu yang sangt susah nak tanggal2 tuh? kalo kita tak diberikan hadiah sisters yang ramai, kat mana nak cari kekuatan itu..



last2 pada Allah kan.

sngt la penting utk melihat kita berada di dalam medan dakwah dan tarbiyyah ni, adakah kerana bestnya support sisters tuh, atau kasih sayang sisters yang melimpah ruah, atau adakah sebab aqidah kita memilih jalan ini.

jangan sebb keterikatan kita oleh individu, tapi biarlah didasari dengan aqidah.
'kerana Allah, bersama Allah,dengan Allah'

salam sayang,
dhuha

Sunday, March 27, 2011

Allah Masih Peduli


Ada kisah seorang daie, yang mebuat satu ucapan yang membawa kepada maksud yang tidak disangkanya akan menjadi sensitif dan salah pada pendengarnya. Lalu ucapan itu memberi teguran kepada dirinya, walaupun tidak membawa maksud yang sengaja di ucapkan.....

Pause sekejap..tiba2 iman yang tinggi, menurun, himmah yang melonjak, mendatar. ada bilik untk koreksi diri yang Allah letakkan dalam hati,...

Allah masih peduli...
Allah masih peduli...

Para daie yang Allah masih bagi lagi bilik2, ruang2 koreksi yang Allah hadirkan dalam hati, lawanlah ketidakselesaan kesalahan itu,
kerana Allah masih peduli, masih peduli, masih peduli...

Allah peduli, Allah kasih KITA...
maka senyumlah dengan dengan kecomelan Allah itu, kerana kecomelan Allah datang dari pelbagai senario dalam kehidupan seorang daie...

Monday, February 28, 2011

Who are the people of taqwa?


Assalammualaikum..

sudah lama pena ni tidak menconteng di atas karpet hijau ini...dan alhamdulillah Allah titipkan juga kekuatan untuk menulis sedikit coretan muhasabah saya pada minggu ni...hurm..berdebar-debar pulak nak tulis, sbb dah lama tak menulis..jadi skill penulisan sedikit sebnyak kena dipertingkatkan lagi..huhu

Hurm minggu ni, the choosen week yang Allah pilih utk mengajar diri ini...Straight to the point, mehnah dan segala perasaan yang Allah taburkan ke atas diri ni akhirnya terubat dengan ayat yang Allah hadiahkan pada pagi rabu..

_ who are the people of taqwa ??_

Jom buka surah ali imran ayat 133-136...

Allah menggariskan 3 golongan orang2 yang bertaqwa...

1. orang yang berinfaq baik di waktu lapang ataupun sempit
2. orang yang menelan kemarahannya
3. orang yang memaafkan kesalahan orang lain

pada seorang daie itu dia melihat sana setiap mehnah yang dihadapinya adalah satu great oppurtunity untuk menjadikan dirinya lebih kuat daripada seadanya..tidak boleh lagi merenung diri dan lambat mengambil actions utk mengubat hati yang duka lara...tapi Allah sediakan ubat dan pemulihan hati yang menambah iman dan taqwa yang sedia ada terhadap diri seorang daie itu....

kalo kita tak cukup taqwa, Allah tambahkan lagi taqwa dengan mehnah yang dititipkan..
kalo tak cukup kuat lagi pada jalan ini, Allah beri bnyak syuur, bnayk mehnah, banyk ayat yang utk memulihkan seorang daie mukmin itu.

ader seorang sister pernah berkata

' daie itu selalu mengorbankan perasaannya, untuk Allah '...

berkorban feeling2 yang bercampur aduk dengan nafsu dan kepentingan diri....dan semuanya hanya kerana Allah....untuk mencapai taqwa...

Allah mengajar kita utk mencapai taqwa di atas jalan ni...kerana manusia yang dekat di sisi Allah adalah orang yang bertaqwa kepada Allah..subhanallah..

apa yang difikirkan oleh seorang daie itu adalah kehendak Allah semata2..untk apa...untuk memperoleh taqwa itu..sudah sampai masanya kita meletakkan high expection pada diri sendiri untuk mencapai taqwa, because kita sepatutnya tgk expectation Allah terhadap diri kita..jadi we can do a lot..n a lot more utk menjadi orang yang bertaqwa..insan yang menjadi role model taqwa itu sendiri adalah rasulullah..

dan sama-samalah menanam cita-cita utk merasai taqwa, sbgaimana taqwa rasulullah pada Allah...begitu juga dakwah kita, moga Allah mengabulkan cita2 daie yang menginginkan dan merasai dakwah rasulullah...itulah cita2 daie...hendak merasakan dakwah yang bersih itu daripada rasulullah...

kalo tgk balik ayat di atas, pada seorang daie setiap satu gologn pada ayat di ats, penghayatannya dan mata pandangan sangt luas dan tak terkira bnyknya kena apply and act!!! waa.....huhu..susah nak jadi orng yang bertaqwa tuh...huhu...

jom tgk golongan yang pertama,
1. orang yang berinfaq baik di waktu lapang ataupun sempit

kadang-kala bile kita fikir kita melakukan perkara yang berfaedah seperti study, bersukan, membaca buku adalah ideal bagi waktu lapang kita, dan pada waktu sempit pulak, mungkin kita akan lebih memilih untk memtingkan urusan diri sendiri berbanding perkara len.

tapi memetik satu ayat iaitu 51: 56
' Aku tidak menciptakn jin dan manusia melainkan mereka beribadah kepadaku '
n ader seorang imam ar razi ini yang bertanya kepada anak muridnya,
' Ibadah apakah, kiranya manusia ini diciptakan?'
maka anak muridnya menjawab,
Mengagungkan Allah dengan keagungan yang selayaknya

kemudian Imam Ar razi berkata lagi,
' maka dengan itu kita perlu melakukan dakwah, sebagaimana yang Rasulullah lakukan setelah Rasulullah mendapat wahyu utk menyebarkan kalimah haq di telinga2 masyarakat jahiliah.'

maka apabila dawa itu dilaksanakan, apa yang dilakukan oleh daie itu adalah,

O thou wrapped up (in a mantle)!Arise and deliver thy warning!And thy Lord do thou magnify!
74:1,2,3

hurm setakat ini dahulu..dah lwat time sedang menulis entry ini..inshaAllah akan bersambung....

salam sayang,
dhuha