Tuesday, July 14, 2009

*PENULIS BRU*









Nun jauh aku berfikir

Untuk siapakah diri ini?
Ragu di hati.Hati tak past
i.




Nilai gelisahku tidak terkata.
Andai tersalah cari, tersalah pilih
Jauh dari jalan lurusnya
Inginku temu, tapi tidak tahu bila
Hati meronta, sangat sengsara
Andai diriku cukup sempurna
Harapan bertemu dengan mu, pasti ada




Gundah gelana hati ini
Harapan untuk bertemu, tidak kesampaian
Andai aku perlu tunggu untuk berjumpa denganmu

Zikir dan alunan kalam-mu
Akan menjadi penenangku
Lelah, tidak menjadi batu penghalangku

Inilah yang ku pilih, Allah! Aku ingin bertemu denganmu!

Monday, July 13, 2009

*TRIP PAK MUS* ( version kunang2)




Assalammualaikum....
Tarikh : 11 dan 12 Julai 2009.
Masa : Habis kelas IELTS
Hari : Sunday n Saturday

; )


Kunang-kunang!!


Hari tuh ader P.O.I....tapi....tak dapat attend....sedey : (

Tak dapat tgk adek2.....tapi...kunang2 Allah beri kat kami sebagai pengubat hati.... : )
Lepas kelas IELTS, trus balik blik n siap diri nak gi rumah kawan kami yang pakai spec. Tapi time tuh perut agak berkeroncong n...tak kisahlah...sebab...ehmm...entah...hihi

Sampai kat rumah kawan wktu petang. Sampai jer...rehat jap....n uat latihan maths and chem....tenang gak kat umah kawan ptg tuh...Alhamdulillah besh...

Berkenalan ngn adek2 kawan kami tuh... Shahirah n Epi. Part yang paling best, dapt berkenalan ngan ayah n mak kawan kami nih... Pak Mustapa....the best person ever ( credit to Pak mUs the warrior ) basyak !!..hihi... tapi namer mak kawan kami...dah luper lak...hoho....

Malam dah melaburkan tirai gersangnya. Sejuk....angin sepoi2. Menunggu di buaian keluarga sebelum masuk ke dalam kereta. Gelap kat bahagian halaman rumah, nampak.........nampak rumput hijau dan kereta bru di halaman. Cantik...besar...comei...khas untuk seisi keluarga....

Semua org seronok..tapi hati raser agak tak selesa sebab......mungkin pD awalnya hati menolak denagn kebaikan kawan keluarga kami....n.....tak nak menyusahkan..... Tapi Allah yang beri....beri peluang kepada kami, untuk...hmm...untuk.....keluar ke Kampung Kuantan, Kuala Selangor...Sebagai.......sebuah

KELUARGA



-----( emo lak )-----
On da way b4 sampai, cari remote TV, gelap sgt dalam kete..tak nampak walau berkaca mata 4.... tak jumper....las2 jumper gak...hoho....Semua org menanti ngan sbar....


Da sampai... : )


Hmm....besar....luas...ader papan tanda.....kete.....manusia...memenuhi bahagian depan kawasan itu....

Kawasan Pemeliharaan
dan Perlancongan Kunang-kunang
di Kampung Kuantan, Kuala Selangor





Tak nampak kelip2 lagi..memang ar...bru masuk parking..hihi...Masuk....cam besa... tgk kiri..tgk kanan bru jalan....sampai kat ada satu jeti kayu berwarna coklat haru......duduk di situ...menunggu...dan terus menunggu.... ( tak lame pon ).....nampak pelbagai manusia pakai baju pelampung kaler orange...agak striking tapi ..ok laa...Pak Mus ke bahagian kaunter tiket...beli tiket....sampai kat kitorang, Pak Mus and his wife naik satu sampai ngan dua orang Chinese from KL.....n kitorang ber4 naik satu lagi sampan yang terumbang- ambing dipukul ombak malam...
Air Keruh.....dari jauh....dekat pun keruh gak warnenye...ye laa....kat kawasan sungai.....tunggu giliran...nak naik sampan...sempat ambik gambar...gambar tuk kenangan....hati tak sabar nak naik...1 st Experienced ever.......Kunang2 ku terus bertahan di pokok...untuk menungu ku.....hihi






Kaki kanan masuk ke sampan...Gayat..tak tipu.....Sampan mula bergerak perlahan menggunakan tangan pendayung tua yang gagah perkasa...Kata pendayung tuh, da 80 tahun berkecimpung dengan tugas itu...Hati tersentuh....yakin,..yakin ngan pendayung itu telah banyak merasai saat2 yang bermakna di situ, sebab...dapat lihat penciptaan Allah...yang cantik....Rasenyer....ader jer manusia yang tidak mahu berhijrah ke sesuatu yang baik...kerana dia dapat bertemankan dengn penciptaan Allah yang hebat sepanjg hidupnya....iaitu Kunang2.

Macam bintang2 di muka langit....Bercahaya....Indah....Tak pernah melihat pokok2 yang memancarkan cahaya2 terang-benderang daripada setiap helai daunnya...Hebat!!
Kunang- kunangku...!!
Hati tak rase guilty...walaupun mencuri....kunang2...hihi...tak leh sebenarnya...salah di sisi undang2....Tapi untuk EE, ku terpaksa jua...hihi...6 tahanan kunang2 di dalam penjara botol...Sesat...Lost...Sedey....kerana terpaksa meninggalkan keluargaku di pokok2 itu... ( monolong kunang2 )..
Alhamdulillah, satu kaki ku sudah melangkah..Membuat perancangan untuk yang seterusnya.. Hati risau....takut tak mampu.....Keyakinan drpd Allah tetap ada.. Walau rumit memikirkan problem yang bakal menerjah.....Terus..dan terus lagi....Semoga kita bertemu lagi wahai Kunang2 ku.







Wednesday, July 1, 2009

*M.P.C?*

Assalammualaikum,
dah lamer tak update blog..hehe...
pe pon..petang nih ader gak maser nak tulis entry: )
MPC.MPC.MPC.MPC.MPC.MPC.MPC.MPC.MPC.MPC.MPC.MPC.MPC.

aper MPC 2 yek? hoho..it stands for Malam Pelancaran Cool Sem.MPC tuh di uat semalam atau lebih detail lagi ( 30/6/09) jam 8.00 - 8.25. sape yg ajk nyer yek? ....adeler....hamba2 Allah yang kuat perkasa mengangkat air ke setiap blok , menhidangkan makanan, memberi tazkirah dan mcm2 lagi... overallnye, respond yang diberikan oleh junior, baik dan itu sekadar pendapat kami jer..( tak leh pakai )hooho....wallahhualam.


Cool sem itu makna sebenarnyer adalah Kuliah sepuluh minit. Saye berada di satu tempat kejadian sahaja maser tuh..kat Blok E jer...pengerusi malam itu cardcaptor sakura( nama sebenar dirahsiakan ) dan pemberi kuliah sepuluh minit sahabat kepada kami yang kameranya berkaler pink ....( mesti dapat guesskan ) hihi..


---beberapa hari sebelum tarikh pelancaran---

junior 1 : ape benda banyak2 gantung kat laluan nih?
junior 2 : M.P.C ? hooh.. aper tuh ? ( sambil menggarukan kepala yang tidak gatal )
junior 1 : munckin Mara Banting College...
junior 2 : Eikh, yang kat tengah tuh hurupnyer P.
junior 2 : Ha...Mara Panting College...
junior 1 : ?????
lalu junior 2 dan junior 1 pon gelak same2 ( disebabkan blog nih tak der system stereo maka tak dapat dengar mereka nih gelak)

Ini adalah diantara reaksi junior2 yang baru masuk kat KMB nih...



malam 2 pon ader promotion GNCC CLUB.. hehe..besh sangat kulsem malam 2.....sahabat kami menceritakan tentang keindahan syurga....apabila tengok reaksi semua orang, sangat mengharukan ( emo lak plak )... semua org kusyuk dengar.. ye ...kata2 Allah kan indah....apatah lagi kalo diceritakan tentang nikmat2 yang indah yang diceritakan oleh Allah kepada hambanya yang beriman.

Ehmm..nak tulis pasai benda2 lain lak...

Biler dah masuk KMB selepas cuti yang lalu, hati berat nak tinggalkan rumah...Biler dah sampai kat KMB, jumpe kengkawan yang menjadi penghibur hati.... Banyak kesilapan yang telah dilakukan terhadap orang lain dan itu menjadi penguat hati kami utk kuat lagi berpaut pada talinya.... Keyakinan makin goyah apabila cabaran baru telah tiba.. Tanggungjawab semakin besar, dan kadang2 takut dan kadang2 murung...takut kehilangan...takut sesat..kadang2 terfikir gak...di mana Dia hendak layarkan kita.....dalam hati ingin terus utuh di jalannya, tapi khuatir hati yang satu lagi menjauhkan diri kami daripada-Nya.

Kami tahu...kami perlu kuat dalam perjalanan nih...Kami yakin dengan ketentuannya..dan bukanlah mengharapkan keyakinan itu setakat ditulis di sini sahaja, tapi setiap masa. Dan bile mendengar ayat-Nya...( La Tahzan, Inna Allah ha ma ana )... sejuk hati ini... Terubat gelisah di hati.. Banyak yang perlu dilakukan....banyak....Tahun ini mungkin cabaran yang terhebat dan pasti ade lagi....Kuatkan kami !...kuatkan kami !.....Kuatkan kami ! Bimbinglah hati ini utk terus mempercayai ketentuanmu...!

*_ _ _ _ _ _ _* berusaha!!!....