Saturday, March 21, 2009

*ESOK*



Aslkm...hari nih hari terakhir kami ader kat umah n esok balik ke KMB. ( waaa!!!!..... :( ....) . Malam semalam sembang ngan kawan lamer kat ym n habis chat kul 2.00 pagi. Yang peliknya, kami n dier bukannyer rapat pun waktu sekolah lame dulu, tetibe jer...maser ym jer dah jadi rapat..lawak ader gak..bukan samer klas n ader jer gado2..tapi everything, Alhamdulillah berkesudahan yang baik. N aper yang kami perasan, sesuatu hubungan tuh, kalo sebenci maner kite pada seseorang tuh meti at last skali jadi kawan baik..Unik kan2...hoho....

Kalo kat umah, dilemma ngan adik beradik. Tapi kitorang gaduh camne pon last skali mesti kami yang mengalah..( ye la anak sulung..kena beralah)..kadang-kadang raser tak aci sebab asyik kami jer yang kena pujuk diorang....somehow..kalo kitorang gado camne pon, tiap kali kami balik umah diorang hepi jer sambut kami balik..hehe..best lak..hoho...malam ni kami masak nasi goreng..( tak reti sangat ) sebab mak tak dapat nak uat laksa coz takde daun entah aper tah namer daun tuh..so tak jadi uat...jadi kami take over da kitchen...honestly this time kami tak explodekan kitchen tuh..hihi...Alhamdulillah akhirnya nasi gorang tuh jadi..hihi...( lepas nih nak blaja masak ngan tim la).

Lamer tak dgr pasal alaq waktu cuti nih....ym tak online...busy kot..Haa...! Bru teringat..pagi tadi waktu gi Pasar Tani terserempak ngan mak ayah Latifah ( teman skul lamer kat SERATAS ). Diorang jual kebab...Sedap tau..!! Tadi petang ader tengok satu cerita hindustan nih.. tajuk dier B.L.A.C.K. Cerita dier sangat menarik coz full of inspirational n motivational that creates a positive charged around me ( hihi..hiperbola jer ) Seriously, kami nangis tgk citer tuh. Pengorbanan yang dilakukan oleh seorang guru tuh tak dapat nak digambarkan...n on the other side samalah dengan segalan nikmat yang Allah berikan kepada kami skrang nih n selamanya.

Kami teringat pasal satu benda nih..tapi rasernyer ada dalam hadis..( kalo salah..sila2 betuikan)..hadis tuh kater..perkara yang lepas adalah perkara yang terbaik daripada perkara yang akan berlaku...sape setuju angkat tangan ( iA ...bilangan yang angkat tangan tuh ramai )hmmm..sebab aper yer...bagi kami..nih aper yang kami paham la...peristiwa yang lepas yang sudah berlaku menjadikan kita yang terbaik pada hari ini..dan tak semetinya perkara yang akan datng tuh baik, boleh jadi perkara yg buruk..

Ader satu lagi yang kami raser pada hari nih, pasai kehidupan. Betapa manusia yang sedar akan nilai kehidupan itu, akan sedaya upaya mengisi kehidupan dier dengan perkara2 yang bermakna. Walaupun kita tahu orang yang semakin nazak dan akan meninggal dunia sudah tiada harapan dlm hidup, walaubgaimanapun dier masih ader sisa-sia kehidupan lagi yang boleh diisi ngan perkara2 yang bermakna.

Ader seorang kawan nih tanye pada kami " Dah ader pakwe ker?" n kami balas balik " Perlukah ?'....haha..tak tau nak jawab aper...so the conversation just end there..huhu..kami teringat ader satu buku tuh dier kater...kita tidak layak mencintai orang lain sekiranya kita tidak mencintai Allah terlebih dulu.hmm.betul di situ....bagi kami cinta pada manusia nih satu benda yang sangat kompleks + penin..even kalo dalam novel, movee or ape-ape je..mereka mentakrifkan cinta banyak maner pun, maksudnyer lebih kurang sama. Sebanyak maner diorang uat definisi pasai cinta nih akhirnya semuanya sama.. Base dier kasih sayang...kami tak la pakar dalam hal2 mcm nih..But somehow what makes bond between me n my friends is that loves in the relationship itself..waktu cuti ni, ader gak rindu kengkawan yg lain...

So tak yah frust kalo tgh org laen dah de pakwe n kite sorang2 jer..so what?? lagi senang bersandarkan ngan cinta yang sangat Agung dan tidak pernah meninggalkan kita iaitu Allah...kan senang cam gitu..kalo kite sedey dia tahu kita menangis, kalo kite gembira dia pun turut suka....so...cintailah Allah ( peringatan utk diri sendiri juga ;)....................)

Tak tahu nak tulis pe lagi..rasernyer.takat tu jer kot..hihi