Saturday, March 21, 2009

*ESOK*



Aslkm...hari nih hari terakhir kami ader kat umah n esok balik ke KMB. ( waaa!!!!..... :( ....) . Malam semalam sembang ngan kawan lamer kat ym n habis chat kul 2.00 pagi. Yang peliknya, kami n dier bukannyer rapat pun waktu sekolah lame dulu, tetibe jer...maser ym jer dah jadi rapat..lawak ader gak..bukan samer klas n ader jer gado2..tapi everything, Alhamdulillah berkesudahan yang baik. N aper yang kami perasan, sesuatu hubungan tuh, kalo sebenci maner kite pada seseorang tuh meti at last skali jadi kawan baik..Unik kan2...hoho....

Kalo kat umah, dilemma ngan adik beradik. Tapi kitorang gaduh camne pon last skali mesti kami yang mengalah..( ye la anak sulung..kena beralah)..kadang-kadang raser tak aci sebab asyik kami jer yang kena pujuk diorang....somehow..kalo kitorang gado camne pon, tiap kali kami balik umah diorang hepi jer sambut kami balik..hehe..best lak..hoho...malam ni kami masak nasi goreng..( tak reti sangat ) sebab mak tak dapat nak uat laksa coz takde daun entah aper tah namer daun tuh..so tak jadi uat...jadi kami take over da kitchen...honestly this time kami tak explodekan kitchen tuh..hihi...Alhamdulillah akhirnya nasi gorang tuh jadi..hihi...( lepas nih nak blaja masak ngan tim la).

Lamer tak dgr pasal alaq waktu cuti nih....ym tak online...busy kot..Haa...! Bru teringat..pagi tadi waktu gi Pasar Tani terserempak ngan mak ayah Latifah ( teman skul lamer kat SERATAS ). Diorang jual kebab...Sedap tau..!! Tadi petang ader tengok satu cerita hindustan nih.. tajuk dier B.L.A.C.K. Cerita dier sangat menarik coz full of inspirational n motivational that creates a positive charged around me ( hihi..hiperbola jer ) Seriously, kami nangis tgk citer tuh. Pengorbanan yang dilakukan oleh seorang guru tuh tak dapat nak digambarkan...n on the other side samalah dengan segalan nikmat yang Allah berikan kepada kami skrang nih n selamanya.

Kami teringat pasal satu benda nih..tapi rasernyer ada dalam hadis..( kalo salah..sila2 betuikan)..hadis tuh kater..perkara yang lepas adalah perkara yang terbaik daripada perkara yang akan berlaku...sape setuju angkat tangan ( iA ...bilangan yang angkat tangan tuh ramai )hmmm..sebab aper yer...bagi kami..nih aper yang kami paham la...peristiwa yang lepas yang sudah berlaku menjadikan kita yang terbaik pada hari ini..dan tak semetinya perkara yang akan datng tuh baik, boleh jadi perkara yg buruk..

Ader satu lagi yang kami raser pada hari nih, pasai kehidupan. Betapa manusia yang sedar akan nilai kehidupan itu, akan sedaya upaya mengisi kehidupan dier dengan perkara2 yang bermakna. Walaupun kita tahu orang yang semakin nazak dan akan meninggal dunia sudah tiada harapan dlm hidup, walaubgaimanapun dier masih ader sisa-sia kehidupan lagi yang boleh diisi ngan perkara2 yang bermakna.

Ader seorang kawan nih tanye pada kami " Dah ader pakwe ker?" n kami balas balik " Perlukah ?'....haha..tak tau nak jawab aper...so the conversation just end there..huhu..kami teringat ader satu buku tuh dier kater...kita tidak layak mencintai orang lain sekiranya kita tidak mencintai Allah terlebih dulu.hmm.betul di situ....bagi kami cinta pada manusia nih satu benda yang sangat kompleks + penin..even kalo dalam novel, movee or ape-ape je..mereka mentakrifkan cinta banyak maner pun, maksudnyer lebih kurang sama. Sebanyak maner diorang uat definisi pasai cinta nih akhirnya semuanya sama.. Base dier kasih sayang...kami tak la pakar dalam hal2 mcm nih..But somehow what makes bond between me n my friends is that loves in the relationship itself..waktu cuti ni, ader gak rindu kengkawan yg lain...

So tak yah frust kalo tgh org laen dah de pakwe n kite sorang2 jer..so what?? lagi senang bersandarkan ngan cinta yang sangat Agung dan tidak pernah meninggalkan kita iaitu Allah...kan senang cam gitu..kalo kite sedey dia tahu kita menangis, kalo kite gembira dia pun turut suka....so...cintailah Allah ( peringatan utk diri sendiri juga ;)....................)

Tak tahu nak tulis pe lagi..rasernyer.takat tu jer kot..hihi


Friday, March 20, 2009

*MORIB*

Ader satu lagu yang liriknyer besh..


Satu perjuangan,

Satu arah tujuan,
Dibawah, Rahmat yang Esa,
Kita melangkah seiringan,

Satu Perjuangan
.



( Akhawat GNCC )


Sedap betui sandwich tuh....




iA. Semoga Allah mengeratkan lagi tali persahabatan ini. Amin.

Thursday, March 19, 2009

*ENG CAMP*



'ACTIVATE YOUR LIFESTYLE WITH ENGLISH'

Me, Say R, Syaz n B were invited to join an English camp on 13,14 n 15 th of Mac. It was fascinating and exciting as my first taught that this programmed may be stressed n boring. Yet, my perception was wrong. On the first day, Im quite tensed bcoz a lot of things need to pack up as i straightly went home after the camp is over.
So, my bag is like an elephant size.He... he.. a lil bit shy with people around me, but I don't mind. Ilya stayed with me on the same room as per room required two person. Personally the room was cosy and clean and i think it is worthwhile to pay such a big price.
So our first arranged programmed was ice breaking. After entered an air cond room, the teachers asked us to seat and they gave us a pic n mine is like a trapezium shape. The teacher asked us to figure out the picture as played a puzzle.
So i managed to find my partners, 8 people, that i am not familiar with. But nevermind, this is what ice breaking for. As for our team, we were a lil bit confuse to select out team's name as there r two names that were SWIFT n ADRENALINE.
It took quite a long time for us to pick which one is better and finally, before our brains started to explode a savior come....Miss Oja..She said ' What if you combined both the names?' Our faces immediately like a flower bloom. Therefore, officially our group's name was
SWIFT ADRENALINE.

That night, each group must presented their chant.
N my group's chant was

7 for English (of course)
We sure we can make it ( why not )
SWIFT ADRENALINE (that's our team)
We can make it
Hooray!!
( theme song from baby dryper melody)

The next day, early in the morning, at 7.00 am Miss Oja taught us an exercise that give relaxing to our mind and the correct way of breathing. Eventhough it sound easy and not tough, but actually it really tough than my taekwondo practise!! Im admiring Miss Oja as she can do it very well..That's my teacher....!!
At 8.20 am we played some kind of business matter to test on our persuaded skill. On the afternoon, we had a wall climbing. It was really cracalacking as this was my first time. Im quite upset b coz a few of my friend cant climb due to the bad weather. After that we were assign to do a dance n our theme song for our team is We Rock ( A song from camp rock). And Alhamdulillah we selected to be the winner.
That night, each group need to form a short skecth promoting a product. My group come out with an idea that was" Magic Jacket". Actually, that night i felt so tired. I dont know why. But i tried my best to contribute my ideas to the group.

Finale day, we had a talk with Mr. Sobri n he taalked about Youth Council.Personally, I like his character. He such a zealous person and funny. Last event was giving prizes to winner. A lot of categories and prizes given away.

Reflection: I think this camp was memorable n a lot of things i get from this camp.iA.




*KEKASIHKU*

Walaupun dah lepas, tapi nak tulis jugak...
Pasai.......

" Rasulullah Qudwah Sepanjang Zaman "

' Dakwah ini bermula dengan seorang ' ayat nih ader ditulis dalam video Shift Your Paradigm. Tahun ni..n seperti tahun yang sebelumnyer, ader perarakan...ingat tahun ni dapat berarak kat bukit changgang, tapi tak jadi..( tak pe la).Malam tu ader majlis penutup dan sambutanm Maulidur Rasul. Ader banyak persembahan, contohnya
1)Multimedia
2)Nasyid (Munawwar)
3) Penyampaian hadiah
Yang paling tak besh nyer malam tuh. ader satu video yang tercicir dan lupa nak ditayangkan..(sedey..sedey..ish..ish)...

ader satu lagu nih...tajuknyer PEMERGIANMU....maser 1st time dengar lagu nih, melodinyer besh....tapi makin lama kami dengar, kami faham lirik dier..sangat sedih n berjaya menyentuh hati kami...

Pemergianmu
Album : Tiada Lagi Kasih
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com


(Ya Rasulallah...)

Kau masih tersenyum mengubat lara

Selindung derita yang kau rasa

Senyuman yang mententeramkan

Setiap insan yang kebimbangan

Hakikatnya, tak tertanggung lagi derita

Di pangkuan isterimu Humaira?

Menunggu saat ketikanya

Diangkat rohmu bertemu Yang Esa

Tangan dicelup di bejana air

Kau sapu di muka mengurangkan pedih

Beralun zikir menutur kasih

Pada umat dan akhirat

Dan tibalah waktu ajal bertamu

Penuh ketenangan jiwamu berlalu

Linangan air mata syahdu

Iringi pemergianmu

Oh sukarnya untuk umat menerima

Bahkan payah untuk Umar mempercaya

Tetapi iman merelakan jua

Bahawa manusia ?kan mati akhirnya

Tak terlafaz kata mengungkap hiba

Gerhanalah seluruh semesta

Walaupun kau telah tiada

Bersemarak cintamu selamanya

Ya Rasulallah

Kau tinggalkan kami warisan yang abadi

Dan bersaksilah sesungguhnya

Kami merinduimu




Align Center

*SONG 4 MY SOUL 2*


Nur Syahadah

Tika terbuka hari
Cahaya yang cerah
Menerangi hatimu
Mulus terbias di wajah

Kau sambut dengan redha
Hadirnya hidayah
Nekad pendirian terungkai kalimah

c/o
Nur Syahadah menyinar kalbu
Murni seharum namamu
Hadirnya dicelahan
Kekalutan kalbumu itu

Nur Syahadah telah tertulis
Pada waktu dan juga takdir
Di antara seribu engkau yang terpilih

Sejernih embun pagi
Sebersih dirimu
Tanpa dicemari walaupun sebutir debu
Kekallah oh dirimu di dalam rahmat-Nya
Iringan doaku moga kau bahagia

Bridge
Akan ku bimbingmu
Sekadar yang ku termampu
Menyemai iman dan menuai takwa
Biar tak bertemu di gerbang mahligai cinta
Cukuplah sekadar teman yang biasa

Nur Syahadah menyinar kalbu
Murni seharum namamu
Hadirnya dicelahan
Kekalutan kalbumu itu

Nur Syahadah telah tertulis
Pada waktu dan juga takdir
Di antara seribu engkau yang terpilih

Bersatu Nur Syahadah di dalam syahdu…

** besh lagu nih..hihi**

*S.P.I.E.S*

Wajah2 bidadari besi...cayalah!!

Aslkm..sebab banyak sangat nak ditulis n ader short time jer..so compress jer semua..Basically penuh pics n important words jer..

Nak tau tak spies tu per....Benda tuh ialah
1) Spiritual
2)Physical
3)Intelectual
4)Emotion
5)Social

Nak dikatakan minggu tuh ader program yang sangat penting and ader spies tuh...so in dilemma lah...tapi....tetibe hati ni raser tak bersedia nak gi program yang satu lagi tuh..so...gi la yang spies...pepon...tu la yang terbaik...iA.

....GO..bEDAH..

n at da same time..maser tuh ader satu lagi prob ngan seseorang nih...tapi during the programme tuh, saje jer tak uat stress...entah..malas nak pikir..sebabnye...ade banyak lagi benda nak dipikir dalam kepala nih..so....tak yah...stress22!!!




Hmmm..sepanjang prog tuh..antara yang dipelajari ialah....
1) Potensi diri
bahagian ini ...bagi kami..agak best la...sebab it caught my eyes for the first time i heard it....ni nak citer c kit...tapi tak jadilaa..sebab maser nak tulis nih..tgk berita pasal ayam kat selangor yang disembelih tak ikut syarak..banyak lak tuh...kesian ayam tuh..dah la tak berdosa..n... mati tak ikut cara Islam lak tu.....

Kami tak pahamla..pesal la ader orang nak uat perbuatan2 nih...kan dalam Al Quran dah kater....

Surah Al AN AAM
6: 145
Katakanlah " Tidak kudapati di dalam apa yang diwahyukan kepadaku, sesuatu yang diharamkan memakannya bagi yang ingin memakannya, kecuali daging haiwan yang mati ( bangkai), darah yang mengalir, daging babi- kerana semua itu kotor-atau haiwan yang disembelih bukan atas nama Allah.

disebabkan pasal ayam itu..dah ter emo lah plak.....tak nak tulis pasai spies dah...tapi pasai ayam!!!

Dalam Islam nih tak der yang benda lain yang berada ditengah haram atau halal..kalo perbuatan tu haram..maka haramlah ia..kalo perbuatan tuh halal..maka halal lah ia...ader gak pepatah yang kater perbuatan tidak menghalalkan cara..kami start dengar ayat ni maser Form 5..brulah kami faham aper maksudnyer tuh..pepon kami tulis nih utk peringatan bagi diri sendiri..tapi kadang-kala diri ini banyak lakukan kesalahan...n instead kami takut tentang satu lagi perkara...ader seorang kakak nih kater..." Kadang kala kita tak sedar..perkara di depan mata itu salah dan kita anggap perkara tu betui "...kami harap Allah dorong hati ini untuk memilih perkara yang benar dan diredhainya.iA.






Wednesday, March 18, 2009

*COME BACK*


waaa...dah lamer tak tulis blog..hoho
sebabnyer..dah luper password hahaha....