Friday, December 18, 2009

*JEMPUTAN*

Jemputan

Datanglah kat rumah kami kat Ipoh, ada majlis makan..hehe.

Tarikh : 26. 12 .2009
Masa : pagi tuh sampai petang ( nak tido kat situ pun bley )
Alamat: 17 Laluan Sri Ampang 12A Taman Seri Ampang, 31480 Ipoh Perak.

*SMARTKLAMP*

Smartklamp
Alhamdulillah tanggal 13 Disember 2009 , Hakim ( adik bongsu ) selamat bersunat. Semalamnya, bru balik dari Kajang, walaupun penat tapi tetap nak teman adik gi sunat..hehe..Adik bersunat dengan sedara angkat sebelah opah..nak bergeng ..tak nak sowang2..hoho..lawak la plak..biler cakap pasal sunat nih, teringat time uat TOK presentation yang kena reject tajuk dier ..haha..pepon….ada dua perkara yang Allah lakukan pada kami..dua perkara itu , jauhnya perjalanannya dan pelbagai dugaan dalam perkara itu, tapi itulah yang Allah cuba nak katakan( berikan ), sebab pada akhirnya itulah yang terbaik..

Layan kerenah adik memang ‘best’. (^-^)

p/s : Pengalaman pertama ada adik lelaki yang bersunat..hoho

Memikirkan betapa Allah menyusun pelbagai awan kehidupan dalan diary hambanya, menjadikan kita insan bersyukur. Entah mengapa apabila melihat semua orang, usia semakin meniti pergi dan masing- masing menjadi hebat pada saat itu, tika itu dan waktu itu. Hebat pada pandangan manusia…dan pandangan Allah jua. Hebat bukanlah bermaksud dia menjadi manusia agung… Tidak..tapi hebatnya dia menjadikan kita siapa pada hari ini…walaupun hanya seorang tukang penyapu, namun itulah dia yang menjadi hebat pada dirinya..betapa Allah telah meletakkan keupayaan, keyakinan, kekuatan pada diri kita yang menjadikan hebat pada tika ini…( merepek? , entahlah )

Manusia di luar sana hebat pada dirinya…yang menjadikan dirinya pelbagai kepentingan pada dunia. Begitu juga kita yang mempunyai pelbagai keupayaan..

Kalaulah semua orang menggunakan keupayaan ke jalan yang betul..macam zaman muda Fateh yang penuh bersemangat menawan musuh…zaman mudanya memerlukan beliau untuk menjadi singa gagah untuk agamanya..begitu juga kita !!

p/s : melawan cuti yang menggiurkan…

Satu ayat yang mesti menjadi peringatan kepada hati kami ..

“Pergilah kamu beramai-ramai ( untuk berperang pada jalan Allah ) samada dalam keadaan ringan ataupun dalam keadaan berat, dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah. Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui.” At Taubah ; 41