Monday, May 9, 2011

TAK NAMPAK MEDAN?

Assalammualaikum w.b.t

jangan kata tak nampak medan dakwah tu, tipu !





bagi sesetengah waqid ada yang sistem sisterhoodnya yang teratur, support yang melimpah ruah, daurah yang banyak, usrah yang tersusun, dan banyak lagila kalau dilihatkan pada sesebuah tempat itu dan betapa cantiknya islam di kawasan itu.

tapi tak nampak medan dakwah? pelikkan statement ni bila dikeluarkan dari mulut seorang yang mengikuti dakwah dan tarbiyyah, apatah lagi yang baru sahaja menapak dalam jalan DnT ni.adakah sebab sesuatu tempat itu bilangan sisters KITA yang ramai?

frust? yup saya memang frust dengan statement ni.

apatah lagi kalau diuji dengan bilangan mad'u yang sedikit. lagi la Allah nak uji mujahadah dalam melaksanakan dakwah itu. kalau dulu dengan jumlah mad u yang ramai, Allah menapis golongan 2 itu utk kenal tarbiyyah, dan KITA pula cuba utk melasso sbnyak mana yang boleh, tapi jika diuji dengan bilangan mad u yang sedikit adakah kita terus give up dan bermalasan dalam membina seseorang, apatah lagi nak memulakan tautan hati yang sering kali mad u salah faham dengan tindakan KITA.

tak nampak medan dakwah lagi? sisters kan ada...pada sister la kita menguatkan tautan hati, walaupun kadang2 macam2 jenis sisters dengan keragaman masing2 mewarnai jalan ini.sesama sisters kita mendakwahi antara satu sama lain, give the best naseehah and make it clear and wise too...tak nampak lagi medan dakwah?

kat Malaysia tu bnyk sngt mad u2 kita. anak2 usrah yang kita tinggalkan dulu seblm berhijrah ke tempat lain.mak ayah di rumah, adik beradik, masyarakat umum yang selalu penuh dan traffic jam di ruang legar fb, karpet2 blogspot, dan diri sendiri?

yup.diri sendiri..mendakwahi diri sendiri? camne tu?

kemunculan individu2 unik zaman Rasullullah adalah kerana tarbiyah tehadarp diri sendiri yang membezakan antara satu manusia dengan manusia yang lain. mcm iklan membaca tu ' people who read more, know more'. jangan bergantung harap pada sisters sahaja utk menjadi kuat, mana KITA letakkan Allah sebagai kekuatan utama? pasaklah Allah dulu dalam hati kita, kerana itu basic aqidah, then Allah datangkan pertolongan melalui sisters yang tak pernah lengah dalam memberikan support.

kalo dah berseorangan nanti di bilik, apa kekuatan kita utk melawan hawa nafsu yang sangt susah nak tanggal2 tuh? kalo kita tak diberikan hadiah sisters yang ramai, kat mana nak cari kekuatan itu..



last2 pada Allah kan.

sngt la penting utk melihat kita berada di dalam medan dakwah dan tarbiyyah ni, adakah kerana bestnya support sisters tuh, atau kasih sayang sisters yang melimpah ruah, atau adakah sebab aqidah kita memilih jalan ini.

jangan sebb keterikatan kita oleh individu, tapi biarlah didasari dengan aqidah.
'kerana Allah, bersama Allah,dengan Allah'

salam sayang,
dhuha