Tuesday, May 5, 2009

*SENDU DIRI INI*


LA TAHZAN, IN NA ALLAH ,HA MA ANA


Aslkm.……kali ni ….sekali lagi kami nak merapu…huhu ….. Kak Ijah selalu pesan ‘ jaga hati awak, hati kena selalu jaga’. Hari ni banyak betoi dugaan.. Kadang- kadang tertanya-tanya.. “ banyakkah dugaan ?” entahlah, tapi hati ni sering kater bnyk sangat dugaan, tapi biler realize balik, mungkin tak banyak, syaitan yang kate banyak kot… tu la sebab hati ni selalu kufur ngan nikmat Allah.. kalo bley tak nak jadi begitu…. Hoho…..



Hmm….topik yng mencuit hati kami adalah pasai PERANCANGAN …..atau bley diklasifikasikan sebagai PERANCANG dan RANCANGAN.




Sape ‘ perancang’ nih…n ape tuh ‘rancangan’ ? time nih malas nak buka kamus n cari makne so…go on ngan sendirinya definisi yang merapu…hehe…hmm…pade pendapat kami, PERANCANG adalah individu yang memberikan input2 bernas lagi bermutu n teliti dalam setiap idea n RANCANGAN tu plak adalah perhiasan2 yang diletakkan di dalam time frame n bakal dilaksanakan….apabila manusia2 duduk di meja bersidang dan memberikan future plan, manusia2 tu la yang bley dikatakan sebagai perancang-perancang.





Kalo lihat balik statement kami kat atas, definisi perancang yang awal skali PERANCANG tu adalah ‘ individu yang memberikan…………………………setiap idea’…jadi sudah terang lagi bersuloh, PERANCANG tuh bukannya merujuk kepada sekumpulan manusia tetapi individu…AND…sape lak “individu” tuh??...jeng…..jeng…jeng…..huhu…





INDIVIDU tuh adalah yang paling istimewa n even Yuri Gagarin yang gi space pon tak dapat nak lawan kehebatan individu nih…..apatah lagi Superman, Spiderman, Keluang Man, dan keluarga yang hujungnya Man. Jadi sape yek “ Individu” ni?? Hmmm….jawapannya ader dalam ayat nih….



Allah s.w.t berfirman


‘Kamu membuat perancangan, Allah juga membuat perancangan, tetapi Allah adalah sebaik- baik perancang’



Jadi, rasernyer dah tahu kot saper tuh PERANCANG. Kalo di reflectkan kat diri nih, banyak perkara yang kami rancang, tapi bukan semua dapat dilaksanakan, dan sungguh Allah dah aturkan yang terbaik bagi diri ini n sesiapa jue..Amin~~ ; )