Wednesday, December 31, 2008

*MY 1st HOSPITAL ATTACHMENT*

aslkm.

waa!! akhirnya dah habis uat attachment minggu lepas.Disebabkan malas nak tulis kat blog beberapa hari yang lepas..so hari nih nak tulis pasal H.A. Pada 22.23.24 hari tuh..Supposely ade 5 orang.tapi lagi 3 orang cant make it..so kami n wani ( wani sajak) jer yang menghadirkan diri. Kitorang uat hospital attachment kat Hospital Besar Ipoh. Kalo nak tahu, hospital nih dekat sangat ngan rumah..hehe..1st day tuh, wani dah gak lama gak tunggu kami kat hospital, tapi tu la. sebab hospital tuh dekat, so sajer jer jalan macam itik pegi hospital..hoho...Kitorang masuk n pegi ke Jabatan Sosial.

Kat saner kitorang jumpe Puan Kala. The Chief Of Sosial Unit. Kat tempat tuh agak terpencil n sejuk! So maser tuh Puan Kala tak der lagi. Kitorang diajak oleh Encik Asnal masuk office n start briefing pasal keje sosial workers nih. Actually from the story he told us, agak berat gak keje sosial worker rupenye. Orang akan ingat keje sosial workers nih macam keje kebajikan n sort of...tapikan keje nih agak difficult sbb kena deal ngan parents n acting a little bit like a police. What i mean is..it is like...kalo ader case macam budak kena trauma...kat situ la pekerje sosial workers ambik peranan. Diorang kena deal ngan parent sama ada mereka atau orang lain yg buatkan budak tuh trauma..tapi secara logiknya Encik Asnal kate..takkanlah nak terus mengesyaki bapa budak tuh yang buat kan2...so kat situ, Encik Asnal kata salah satu cara nak nak korek punca budak tuh trauma adalah bertanyakan kerja harian budak tuh dan parentsnya..so kat situ dah tunjuk satu step yang indirectly..

Besh gak sembang ngan Encik Asnal n he quite facinating person because from the way he shared his experienced..i know that mesti keje ni mencabar n banyak experienced. Selepas satu jam kat office dier, Puan Kala masuk. First met, she a lil bit shocked b coz dier tgk kitorang berdua jer. She a little bit disappointed but still she still willing to arrange us with her programme. Eventhough hanya dua orang, it still fun. But me n wani hoping " the more, the merrier" hehe..

So, Puan Kala arrange kitorang gi tiga tempat in three days.

1 day = Palliatif Unit Care
2 day = Haemodylisis Unit
3 day = Fisioterapi Unit

Kitorang gi kat Palliatif Unit Care, ( P.U.C ). Building tuh diseperatekan daripada main building. a lil bit far, but still we manage to find that building. Unit nih adalah unit untuk meletakkan pesakit yang dah sampai ke 3rd stage, which means, tak der dah harapan nak sembuh dan cuma menghitung hari...sedey kan2..tapi itulah lumrah kehidupan..setiap yang bernyawa pasti akan kembali kepada penciptanya....mase masuk dalam bilik tuh..kami raser dull n sedey c kit....dalam bilik tuh senyap jer...cumer ader 3 orang pesakit yang sedang tenat terlantar di atas katil. Kitorang di introducekan ngan nurse yang jage kat bilik tuh.

One of them kami recognize sbb dier kawan mak kami. Namernye Puan Faridah. Kat situ kami n wani berkenalan ngan seorang patient nih. Kami raser sedey sangat tgk keadaan pesakit tuh. Namer dier Puan Azizah menghadap kanser otak. Puan Azizah tak berdaya n tinggal sikit jer rambut..kami sembang ngan suaminya pasal perihal Puan Azizah. Puan Azizah tak berapa ingat nama anak dier. Puan Azizah tak larat nak makan dan hanya makan bubur sesuap jer. Instead of that, kitorang semak gak fail2 dalam almari. Bace buku pasal palliatif nih n di intoducekan kan ke bilik special yang digunakan pada masa tertentu. Ada satu bilik nih, khas untuk pesakit yang hampir nak menghembuskan nafas terakhir. Bilik tuh pon nampak suram..lagi la menyayatkan hati.



Pn Azizah kat unit Palliatif.

Kite same2 doakan Puan Azizah supaya beliau diberikan ketabahan di atas dugaan yang menimpanya. Amin. Actually, walaupun programme yang diarrange nih tak se best yang kami dengar kat hospital lain uat, but still for me this experienced is very2 valuable n expensive for me..n alhamdulillah kami bersyukur kerna mendapat peluang masuk ke unit nih. Sesungguhnya Allah mengetahui apa yang kamu tidak ketahui...

2nd day

Hari tuh, kitorang masuk lak bilik Encik Ismail yang berasal dari Kelantan. Encik Ismail seorang yang sangat peramah dan suka uat lawak. Dalam perjalanan nak gi ke unit haemodylisis kitorang gelak2 ngan lawak Encik Ismail. Seronok dapat berkenalan ngan dier! Unit haemodylisis terbahagi kepada 2 unit. Unit satu bagi unit yang agak kritikal n unit dua untuk yang sederhana. Kitorang masuk ke unit 1 n di briefingkan oleh ketua kat unit tuh. Namer ketua unit tuh Encik Mazlan. Mase masuk kat tempat tuh tak leh masuk pakai jenis kasut sesuke hati jer. Kat unit tuh dah prepare kasut tersendiri.


ni la kasut yang di maksudkan

Kat situ jugak kami berkenalan dengan seorang pak cik.



Ade seorang kakal nih, dari Hospital pantai Puteri uat latihan pemasangan mesin dialysis kat situ. Terpegun gak tgk akak tuh buat ,....sbb bnyk sangat wayar!!!...penin2..


ni la kakak yg cute tuh!!


nilah mesin dialysis

3 rd day

Finally, this will be our last task bagi attachment kali ni...HuHU...kali kitorang kena assigh ke Unit Fisioterapi. Kat situ ada dua keje kena uat. Kami kena jaga bilik jimnasium n wani kat bahagian pentadbiran. Kat bilik jimnasium tuh sangat besh sbb bnyk giler alatan untuk pesakit bersenam. Ade satu gambar nih yg sempat di ambik.


Pak cik nih menghadapi sakit bhgn tangan.

Kami sempat gak tgk kakak uat latihan kat situ.Salah seorang kakak tuh bernama Nadia.


Overall semuanyer besh..HoHo..Alhamdulillah sepanjang uat attachment nih, bnyk sangat dapat dipelajari n also experienced yang exciting...