Saturday, May 23, 2009

*SONG 4 MY SOUL 4*

Muhasabah Cinta
Album : Munsyid : EdCoustichttp://liriknasyid.com





Wahai... Pemilik nyawaku


Betapa lemah diriku ini


Berat ujian dariMuKupasrahkan semua padaMuTuhan...


Baru ku sadar


Indah nikmat sehat itu


Tak pandai aku bersyukur


Kini kuharapkan cintaMu




Reff. :




Kata-kata cinta terucap indah


Mengalun berzikir di kidung doaku


Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku


Butir-butir cinta air mataku


Teringat semua yang


Kau beri untukku


Ampuni khilaf dan salah selama ini


Ya ilahi....Muhasabah cintaku...


Tuhan... Kuatkan akuLindungiku dari putus asa


Jika ku harus mati


Pertemukan aku denganMuBack to




Reff.


Tuesday, May 5, 2009

*SENDU DIRI INI*


LA TAHZAN, IN NA ALLAH ,HA MA ANA


Aslkm.……kali ni ….sekali lagi kami nak merapu…huhu ….. Kak Ijah selalu pesan ‘ jaga hati awak, hati kena selalu jaga’. Hari ni banyak betoi dugaan.. Kadang- kadang tertanya-tanya.. “ banyakkah dugaan ?” entahlah, tapi hati ni sering kater bnyk sangat dugaan, tapi biler realize balik, mungkin tak banyak, syaitan yang kate banyak kot… tu la sebab hati ni selalu kufur ngan nikmat Allah.. kalo bley tak nak jadi begitu…. Hoho…..



Hmm….topik yng mencuit hati kami adalah pasai PERANCANGAN …..atau bley diklasifikasikan sebagai PERANCANG dan RANCANGAN.




Sape ‘ perancang’ nih…n ape tuh ‘rancangan’ ? time nih malas nak buka kamus n cari makne so…go on ngan sendirinya definisi yang merapu…hehe…hmm…pade pendapat kami, PERANCANG adalah individu yang memberikan input2 bernas lagi bermutu n teliti dalam setiap idea n RANCANGAN tu plak adalah perhiasan2 yang diletakkan di dalam time frame n bakal dilaksanakan….apabila manusia2 duduk di meja bersidang dan memberikan future plan, manusia2 tu la yang bley dikatakan sebagai perancang-perancang.





Kalo lihat balik statement kami kat atas, definisi perancang yang awal skali PERANCANG tu adalah ‘ individu yang memberikan…………………………setiap idea’…jadi sudah terang lagi bersuloh, PERANCANG tuh bukannya merujuk kepada sekumpulan manusia tetapi individu…AND…sape lak “individu” tuh??...jeng…..jeng…jeng…..huhu…





INDIVIDU tuh adalah yang paling istimewa n even Yuri Gagarin yang gi space pon tak dapat nak lawan kehebatan individu nih…..apatah lagi Superman, Spiderman, Keluang Man, dan keluarga yang hujungnya Man. Jadi sape yek “ Individu” ni?? Hmmm….jawapannya ader dalam ayat nih….



Allah s.w.t berfirman


‘Kamu membuat perancangan, Allah juga membuat perancangan, tetapi Allah adalah sebaik- baik perancang’



Jadi, rasernyer dah tahu kot saper tuh PERANCANG. Kalo di reflectkan kat diri nih, banyak perkara yang kami rancang, tapi bukan semua dapat dilaksanakan, dan sungguh Allah dah aturkan yang terbaik bagi diri ini n sesiapa jue..Amin~~ ; )

Monday, May 4, 2009

*SONG 4 MY SOUL 3*

Sebuah Pertemuan
Album : See You D IPTMunsyid : Unic

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan
Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan
C/O 1: Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan,
tika aku Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala
(*) Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan Hati yang dahulu keresahan
Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan
C/O 2: Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina Ulang
(*) Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya Tika diri dalam kebuntuan
Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri Mengajarku mengenal erti Cinta hakiki yang abadi
Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman